Et køkken er som en god ven. Det tager tid at få kendskab til dets luner og temperament. Indtil man når så langt, kan det manglende kendskab give visse komplikationer, når man går og tror, at det da sikkert opfører sig som det derhjemme. Det måtte jeg i sandhed erfare, da jeg skulle lave tre retter i herremads-genren til det nye nummer af smagogbehag, der netop er landet i butikker landet over. Lad os bare sige, at det kan være en rigtig dyr fornøjelse at sætte en ellers perfekt beef wellington under ovnens grillfunktion i mere end 30 sekunder.
Temaet er inspireret af Kirsten Hüttemeier, hvis store gule kogebog lå side om side med Karoline-hæfterne på køkkenhylden i mit barndomshjem. I bogen var der et afsnit dedikeret herremiddagen, og lige siden har tanken om maskulin mad altid fascineret mig. Det skyldes muligvis min forkærlighed for store solide stykker kød og rustik velsmag, som den opmærksomme læser nok for længst har fanget. Kirsten Hüttemeier udgav senere kogebogen Mandfolkemad til den nette sum af 3,75 kroner (dette var i 1947), og i den opfordrede den danske køkkengudinde herrerne til at lade konerne agere forsøgskaniner og lokkede med maskulint klingende retter som Overborgmesterens Mandfolkebøf, Søofficerens Thehorn og Kaptajnens Krydderhane. Man er altså nødt til at holde af hende.
Billederne er atter taget af den dygtige Sarah Coghill, som i øvrigt har fået ny hjemmeside, og det er også hende, der står bag billedet, jeg har brugt til mit nye logo (hvad synes I om det?).
Foruden beef wellington byder jeg også på min version af fish’n’chips, som her er i en lidt mere lækker deluxe-udgave med rejer, blæksprutte, smelt og torsk samt en god hjemmelavet tartarsauce. I stedet for “chunky chips”, som er favoritten i Irland og England, har jeg valgt skinny triple cooked fries som ledsager. Perfekt mad i sofaen, når der er bold på skærmen.
Foto Sarah Coghill
Sidst men ikke mindst skal der også være plads til den lækre osso buco, som er en af bloggens mest populære retter. For jer der allerede har prøvet den, kræver det vist ikke yderligere forklaring. I andre kan godt se at komme i gang 🙂
God weekend.