Is lavet efter Darina Allens opskrift (til venstre) & is lavet efter Nigella Lawsons opskrift (til højre)
Jeg har den seneste uges tid fået et par forespørgsler på forskellige opskrifter. En af dem var fra Tine, som jeg arbejdede med i Thailand for år tilbage. Hun ville gerne høre, om jeg ikke lige lå inde med en god opskrift på vaniljeis.
Sandheden er, at jeg faktisk aldrig har turde kaste mig ud i at lave hjemmelavet is. Det skyldes, at den eneste gang jeg har fået serveret hjemmelavet is til et middagsselskab, da var der en del iskrystaller i. Lige siden har jeg tænkt, at is er noget, jeg helst vil lade de professionelle om. Lige indtil i sidste uge altså.
Jeg besluttede mig for at prøve to ret forskellige opskrifter. Den ene opskrift er fra Darina Allen. Isen var utroligt nem at lave, da man ikke behøver at røre i den, efter den er lagt i fryseren. Jeg havde dog et mindre problem med siruppen. Jeg tror ikke, at jeg fik hældt den hurtigt nok i æggemassen, hvilket betød, at den nåede at stivne i gryden. Derfor kom der ikke helt den mængde sukker i, som det egentlig var meningen. Smagen var utroligt lækker.
Nigella Lawsons opskrift er af den mere traditionelle slags. Jeg tror, at det er meningen, at man skal have en ismaskine til denne opskrift. Nigella lægger skam heller ikke skjul på, at det er hårdt arbejde, hvis man ikke har en ismaskine. Det valgte jeg at ignorere. Opskriften er noget krævende, da isen skal piskes hver tredje time, efter den er lagt i fryseren (for at undgå iskrystaller). Jeg oplevede dog alligevel, var der var bitte små iskrystaller i min. De var dog så små, at de efter min mening ikke betød noget. Smagen var rigtig god.
Jeg vil opfordre til at prøve den første opskrift, hvis man ikke har en ismaskine, eller hvis man bare godt kan lide smagen af ren flødeis. Til gengæld tror jeg, at jeg ville bruge Nigellas opskrift, hvis jeg ejede en ismaskine, da jeg godt kan lide, at den ikke er baseret på ren fløde.
Darina Allens vaniljeis
Ingredienser
- 2 æggeblommer
- 50 g sukker
- 125 ml vand
- ½ tsk vaniljeessens (eller kornene fra ½ vanillestang eller en tsk vaniljesukker)
- 600 ml let pisket flødeskum (de 600 ml er i pisket tilstand)
Fremgangsmåde
- Pisk æg indtil de de er bløde og lette i konsistensen. Kog sukker og vand i en gryde, indtil det danner en tyk sirup. Man kan se, at den er klar ved at dyppe en metalske i siruppen og tage den op igen. Hvis der dannes en tynd sukkertråd efter de første par dråber, så er siruppen klar til brug. Hæld nu sukkermassen i en æggemassen i en tynd stråle, mens der hele tiden piskes. Tilsæt vanilieessens, vaniliesukker eller kornene fra en halv vaniliestang og den let piskede flødeskum. Tildæk isen og frys den. Tag den op 10 minutter inden, den skal serveres.
Nigella Lawsons vanilieis
Ingredienser
- 500 ml sødmælk
- 1 vaniljestang
- 6 æggeblommer
- 125 g sukker
- 150 ml fløde
Fremgangsmåde
- Hæld mælken i en tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud og kom dem i gryden sammen med stangen. Varm mælken op på komfuret. Lige inden det når kogepunktet slukkes varmen, låg sættes på og sådan får det lov at stå i en 20 minutters tid. Pisk herefter æggeblommer og sukker, og tilsæt mælken mens der piskes.
- Kom blandingen i den nu rengjorte gryde og varm det langsomt, mens der hele tiden piskes, indtil blandingen har fået en tyk konsistens (Nigella siger, at det ikke bør tage mere end 10 minutter).
- Pas på at gryden ikke bliver for varm, for så skiller æggene. Aner man, at det er ved at ske, så skynd dig at komme gryden i en håndvask eller stor skål fyldt med iskoldt vand og pisk som en gal (jeg måtte gøre det to gange).
- Når blandingen har den rette konsistents, skal den sættes til side, mens den køles af. Rør i den ind imellem. Når den er nogenlunde kold kan den kommes i køleskabet. Når den er helt kold i fryseren. De første tre timer skal isen piskes igennem én gang i timen. Tag isen op 20 minutter inden servering.