Den bedste æblecrumble med sprød topping på hasselnødder, havregryn, smør og sukker.
Husker du æblekagen? Den der var så god, at selv kageskeptikere som mig kunne finde på at tage fire gange fra fadet uden at blinke. Tjek bare kommentarsporet under den, hvis du betvivler kagens status som verdens bedste æblekage. Og så er der naturligvis også den ultimative gammeldags æblekage! Nå, men i min verden har begge skønne æbledesserter altså nu fået konkurrence af denne her helt igennem skønne, nemme og lynhurtige æblecrumble, der smager som en lille bid af himlen.
Det er store ord for en relativt ydmyg kage som æblecrumble. Det er jeg klar over. Sagen er dog, at med tilføjelsen af både hasselnødder (mmm), havregryn (mmm) og et lille nip salt (mmm), så bliver æblecrumblen så seriøst fuld af mmm-faktor, at den står som en stærk kandidat til at være min favorit-æblekage i skrivende stund.
Æbler til æblecrumble
Opskriften er lavet til Politiken i forbindelse med et tema om æbler, og det var lidt af en favoritopgave. Jeg elsker nemlig at bruge æbler i både det søde og det salte køkken her i efterårsmånederne.
Selv om man dyrker æbler over hele verden, så er der nu et eller andet over de danske af slagsen. Jeg har før hørt dem omtalt som verdens bedste. Det skulle være noget med, at vores nordiske klima bevirker, at de gror langsommere end andre steder. Det skulle eftersigende give æblerne en mere kompleks smag. Om det er sandt, eller om det blot er en æbleavlers salgstale, ved jeg ikke, men faktum er, at jeg er fan af danske æbler, og misunder enhver med et bugnende æbletræ i haven.
Selv om du ikke skal lave æblegrød her, som når du laver gammeldags æblekage, så foreslår jeg alligevel, at du vælger et madæble. Det kan være svært at huske, hvilke æbler der er madæbler, og hvilke der er spiseæbler, når man står nede i supermarkedet. Ser de lidt grove og matte ud, er der tit tale om et madæble, og ellers giver det god anledning til lige at tjekke på telefonen. Ellers har jeg skrevet lidt mere om madæbler i indledningen til opskriften på gammeldags æblekage.
Æblecrumble med hasselnødder og havregryn
Ingredienser
- 6-7 madæbler
- 2 spsk. vand
- 2 spsk. sukker (til æblerne)
- 50 g hasselnødder
- 100 g sukker
- 100 g mel
- 100 g koldt smør i tern
- 50 g havregryn
- 1 knsp. salt
Fremgangsmåde
- Skræl æblerne og skær dem i tern. Kom dem i en gryde med vand og sukker, og bring den i kog under låg. Lad æblerne simre i 3 – 4 minutter. Fordel æblerne i et ovnfast fad.
- Hak hasselnødderne, og kom dem i en skål med sukker, mel, smør, havregryn og salt. Bland det med fingrene, til det ligner grove brødkrummer. Fordel på æblemassen i et ovnfast fad, og bag ved 200 grader i ca. 30 minutter, til kagen er sprød og gylden.
- Servér med vaniljeis eller cremefraiche.