Æblekage med mandler! Saftig, sprød og temmeligt vanedannende.
Kender i det der med, at man falder over en kage, som er så lækker, at man ved, at det knap nok kan betale sig at prøve andre opskrifter, da de uden tvivl vil blegne ved sammenligning? Sådan havde jeg det med den berømte chocolate mud cake, og sådan har jeg det med denne æblekage, som jeg bagte i går aftes. For et par dage siden spurgte jeg på min facebookside, om der var nogen der lå inde med opskriften på den perfekte æblekage, og det kom der en masse spændende svar ud af. Jeg har før lavet rigtig gode kager med æbler (se blandt andet æblekagen med rosiner, gammeldags æblekage og den klassiske æbletærte), men jeg havde lyst til at prøve noget nyt. Hvor er jeg glad for det, for resultatet af gårsdagens bagesession var intet mindre end fabelagtig.
Æblekagen var (og er stadig) både svampet og saftig, men på samme tid let og sprød. Æblernes syrlighed giver modspil til det søde, og de knuste mandler i dejen løfter smagsoplevelsen. Sammen med en stor klat fuldfed cremefraiche var jeg i kagehimlen. I løbet af aftenen nåede jeg at spise hele tre stykker! Det er vist første gang, at det er sket. Jeg er nemlig generelt større fan af det salte end det søde køkken.
Hjemmelavet mandelmel til æblekage
Jeg startede ud med intentionen om at bage Camilla Plums æblekage, men jeg var ikke mange sekunder inde i processen, før jeg ombestemte mig. Kagen ville blive enorm, og selv om idéen om at bruge rismel lød spændende, havde jeg mest lyst til at bruge mandelmel i stedet. Mandler og æbler er en fremragende kombination! Selv om køkkenskabene ikke bød på mandelmel, så var der råd for det. Jeg blendede i stedet størstedelen af en lille pose mandler til en grov mandelmel og brugte det i dejen. Resten sjussede jeg mig frem til med inspiration fra tidligere kageeksperimenter. Man går aldrig helt galt i byen, hvis man ikke strider for langt fra pund-til-pund-metoden. Herudover fulgte jeg Camilla Plums fremgangsmåde.
Æblekager med mandler
Ingredienser
- 250 blødt smør
- 250 g sukker
- 3 æg
- 150 g mel
- 75 g mandelmel eller smuttede blendede mandler
- ¾ tsk bagepulver
- 3 store syrlige madæbler (fx Belle de Boskoop, Gråsten eller Ingrid Marie)
- 3 – 4 spsk brunt rørsukker (kan erstattes med almindeligt sukker)
- 1 tsk kanel
- 25 g mandelflager
Fremgangsmåde
- Rør smør og sukker (gerne på røremaskine) hvidt – det vil sige, at sukkeret skal være helt opløst i smørret. Tilsæt et æg ad gangen, og rør mellem hver omgang. Bland mel, mandelmel og bagepulver, og vend det forsigtigt i dejen. Kom dejen i en smurt kageform.
- Skræl æbler, fjern kernehuset og skær i både. Pres æblebådene ned i kagedejen. Det gør ikke noget, hvis de ikke er helt dækket af dej. Bland rørsukker med kanel og drys over. Drys til sidst med mandelflager.
- Bag i en 170 grader varm ovn, indtil den er færdig. Bagetiden kan variere fra 35 minutter til en time. Når en kødnål eller lignende kommer ren ud efter at være stukket ned i kagens midte, er kagen færdigbagt. Det tog mig cirka en time. Dæk eventuelt løst med sølvpapir undervejs, hvis kagen begynder at blive for mørk.