Anderillette

anderillette - nem og lækker opskrift på fransk postej på andeconfit

Sponseret

Nu skal vi kun sove tre gange, før det er juleaften, og der er travlhed i julemadskategorien på bloggen. Min langtidsstegte andesteg storhitter som sædvanligt disse dage, og det samme gælder opskriften på gammeldags rødkål og risalamande. Men da det også lige nu er planlægningstid for de mange julefrokoster, som finder sted i dagene derpå, så kommer der her endnu en lækker sag, som kan give lidt variation på julebordet.
Anderillette er en fransk klassiker, som måske bedst kan beskrives som en mellemting mellem en grov postej og den danske sylte. Den er lavet på andeconfit og smager helt igennem skønt på et stykke ristet brød med lidt surt. Det var den helt oplagte ret at kaste sig over, da den franske køkkengrejsproducent Pillivuyt bad mig om at udvikle et par rigtig lækre juleretter med et fransk tvist. Jeg havde nemlig spottet den virkelig fine postejform fra Pillivuts Montmartre-serie i porcelæn på deres hjemmeside. Postejformen kommer med et låg med et andehoved på, så man må jo næsten formode, at den netop er fremstillet til lige netop anderillette. Jeg har dog også allerede brugt den til en helt traditionel omgang leverpostej, som får lidt flere æstetiske kvaliteter, når den bages – og serveres – i en rigtig postejform.

Anderillette: Sådan gør du

For at lave anderillette skal du bruge to store confiterede andelår eller tre små. Du kan enten lave den selv ved at følge min trin-for-trin-guide til confit de canard, eller også kan du købe andeconfit hos slagtere og i de bedre supermarkeder (jeg har både set andeconfit hos Slagter Lund og Ma Poule i Torvehallerne samt i Irlma). Bemærk dog, at hvis du laver andeconfiten selv, så skal du starte i god tid, da andelårene skal saltes et døgn, før du koger dem i andefedt.
Hvis alle dine køkkenredskaber er helt rene, og hvis du dækker din anderillette med et lag andefedt til sidst, så kan den holde sig længe på køl.
Har du mod på mere fransk julemad, så se også min opskrift på canette a l’Orange (ungand i orangesauce). Du kan også blot nøjes med at følge opskriften på andestegen, hvis du er så heldig at få fingrene i sådan en bette and. Det er netop, hvad der kommer på julebordet i min familie i år, for den smager altså bare helt forrygende godt.

Anderillette

Anderillette

Opskrift på den klassiske franske spise, som er et skønt alternativ til eksempelvis sylten på julebordet. 
5 fra 1 stemme
Antal: 6 personer
Forberedelse10 minutter

Ingredienser

  • 2 store confiterede andelår ((se note))
  • 3 dl andefedt
  • Laurbærblade og timian til pynt ((valgfri))
  • Salt, peber

Noter

Hvis du laver din andeconfit selv, så bemærk, at du skal begynde senest dagen før, at den skal bruges.

Fremgangsmåde

  • Pluk kødet af andelårene, og pil det fra hinanden med to gafler, så det trevler. Lun andefedtet, til det lige akkurat er smeltet. Kom andekød og 1-2 dl andefedt i en røremaskine, og rør det godt sammen, til det ligner en grov postej. Smag til med salt og peber, men vær varsom med saltet, da andeconfit kan være meget salt i sig selv.
  • Kom anderilletten i en postejform, og pres den godt sammen. Top med den resterende andefedt, og sæt formen i køleskabet. Pynt evt. med laurbærblade og timian, når fedtet på toppen har fået lov til at sætte sig lidt. Lad herefter fedtlaget sætte sig helt, før den skal spises.
  • Anderillettes kan holde sig en til to uger på køl, så længe fedtlaget ikke er brudt.
Del indlægget
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments