Aspargessuppe på friske asparges

Aspargessuppe på friske asparges
Den danske aspargessæson er så kort, at den er oftest er ovre, før aspargesentusiaster kan nå igennem alle de retter, de gerne vil lave med de sprøde stængler. En god omgang høns i asparges er altid godt, og det samme gælder sprøde og lækre salater med asparges. Den anden dag lavede jeg også kyllingefrikasse med både hvide og den grønne asparges. Mulighederne er mange med denne sæsonspise, som netop titter op fra landmændenes marker lige nu, og som jeg i går brugte til at lave årets første aspargessuppe.
Jeg fik fat i disse stængler på et hyggeligt marked i en franske by Revel en times kørsel fra Carcasonne, som jeg besøgte i weekenden. Formålet med turen var et besøg på en madlavningsskole, hvor en michelinkok skulle guide i alt syv deltagere gennem udsøgte franske retter. Inkluderet var et besøg på markedet, som måske nok var højdepunktet i weekendens program.
Aspargessuppe på friske asparges
Fristende smukke asparges på markedet i Revel.
Når madglæden er så stor, som den er hos denne madnørd, krævede det enorm selvbeherskelse ikke at hoppe op og ned i ren begejstring ved synet af de bugnende stande – mens at lade være med at fylde indkøbskurven med alskens godt (som med garanti ville tippe min håndbagage over på den forkerte side af de tilladte 10 kilo) var en helt anden udfordring. Ærter og små fine jordbær kunne heldigvis spises som snacks i løbet af weekenden, men da jeg ved den første stand så de fineste hvide asparges med grøn/lilla hoveder, var jeg solgt. Det samme gjalt et kilo af bondemandens flotte asparges, som jeg smuglede hjem.
Til denne opskrift kan man både bruge grønne og hvide asparges. Bruges sidstnævnte, skal man blot være opmærksom på, at de har ret trevlede stængler, så de skal skrælles inden brug. Det gøres bedst ved at lægge dem på et skærebræt og skrælle dem, mens de ligger ned. På den måde undgår man, at de knækker midt over. Herefter knækkes stænglens nederste del af, hvor den naturligt giver efter. Husk at skylle både hvide og grønne asparges grundigt inden tilberedning.

Aspargessuppe på friske asparges

Aspargessuppe på friske asparges

Ingen bedømmelser endnu
Antal: 2 personer

Ingredienser

  • 600 g hvide eller grønne asparges
  • 1 lille løg
  • 1 spsk. olie eller smør til stegning
  • 600 ml hønsebouillon/hønsefond
  • 1 dl fløde
  • Maizena/majsstivelse til jævning
  • Salt
  • Hvid peber (sort peber kan også bruges)

Fremgangsmåde

  • Skæl stænglen, hvis der bruges hvide asparges, og knæk enderne af som beskrevet for oven. Snit stænglerne, men efterlad ca. 7 – 8 cm af hovederne hele og sæt til side. Skyl grundigt. Hak løget og varm olie/smør i en gryde. Tilsæt løg og snittet asparges, svits et par minutter uden at det tager farve og tilsæt så bouillon eller fond. Bring gryden i kog og lad det hele simre, indtil aspargessnitterne lige akkurat er møre (koges de for længe, vil det påvirke smagen).
  • Blend suppen grundigt, hæld gennem en si og smag til med fløde, salt og peber. Jævn evt. med maizena/majsstivelse, hvis der ønskes en tykkere konsistens.Mens suppen simrer, dampes aspargeshovederne, som evt. kan skæres i mindre stykker. Kommes i suppen lige inden servering.
  • Spis med godt brød.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
23 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments