Igår mødtes jeg med en lille flok fra studiet hjemme hos mig, da vi skulle give hinanden feedback på vores online-projekter. Jeg havde besluttet mig at bage en kage til lejligheden, og en fyr fra gruppen (som er uddannet sommelier i Frankrig og har arbejdet på flere top-restauranter, inden han startede på Journalisthøjskolen) sagde, at han ville tage dessertvin med. Jeg har egentlig aldrig været til den slags, men jeg må erkende, at han har omvendt mig. Inden vi mødtes, spurgte han ind til hvilken type kage, jeg ville bage, hvilke ingredienser der var i osv. Ud fra den information valgte han de to dessertvine, som han mente, ville passe til. Oh hvilken fryd. Jeg tror bestemt ikke, at jeg var den eneste, hvis øjne blev åbnet for dessertvine.
Han har snakket om, at han gerne vil være gæsteblogger her i mit gastronomiske univers, hvor han så kan fortælle noget om vinen, der passer til.
Opskriften på kagen er en fra Spis Bedre august 2007. Det er en af de opskrifter, som jeg har luret på rigtig længe, men som jeg aldrig har fået taget mig sammen til at lave. Den smagte skønt. Både mandler, æbler, rosiner og kanel komplimenterede hinanden smukt, og så var den utroligt nem at lave. I opskriften stod der Gråstenæbler. Jeg brugte bare almindelige madæbler, som nok er lidt mere sure i det. Derfor var det vist egentlig ikke nødvendigt med citronsaften. Den var desuden heller ikke så sød, som mange andre bagte æblekager pga madæblerne, men det synes jeg nu ikke gjorde noget.
Bagt æblekage med kanel og rosiner
Ingredienser
- 3 – 4 store Gråsten æbler
- 3 spsk citronsaft
- 1 spsk kanel
- 1 dl rosiner
- 200 g blødt smør
- 2 dl sukker
- 3 æg
- 3 ½ dl hvedemel
- 1 ½ tsk bagepulver
- 2 spsk rasp
- ½ dl mandelflager
Fremgangsmåde
- Sæt ovnen på 175 grader. Æblerne skrælles, udkernes og skæres hver i cirka 10 stykker. Vendes i citronsaft og kanel sammen med rosinerne og stilles til side, mens dejen forberedes. Bland smør og sukker. Tilsæt et æg ad gangen. Bland mel og bagepulver og vend det så i ægge- og smørmassen. Læg halvdelen af dejen i en smurt springform drysset med rasp. Læg æblerne i et pænt mønster ovenpå. Læg så resten af dejen på toppen og drys med mandler. Bages midt i ovnen i cirka en time. Server enten lun eller kold sammen med flødeskum.