Jeg har aldrig forstået, at vi ikke har tradition for rigtige ‘pies’ i Danmark. Med det smagfulde fyld, og den sprøde dej på toppen, er de for mig noget af det dejligste, man kan sætte på bordet en kold og blæsende vinteraften. Vores tarteletter med høns i asparges er nok (hvis vi altså lige ser bort fra, at vi vender dem på hovedet) det nærmeste, vi kommer på en pie i det klassiske, danske køkken, og det er en skam. Især når pies som denne nemt kan bikses sammen en doven søndag, hvor man alligevel trisser rundt derhjemme.
Denne pie er en af mine favoritter med dens intense smag fra den sorte Guinness, og det smørmøre kød, der gemmer sig under sprød butterdej. Den tager et par timer at lave fra start til slut, men der er kun 20 – 30 minutters egentlig arbejde i det. Resten af tiden passer den sig selv. Det er også en god ret at lave til gæster, da man kan forberede fyldet i forvejen, og så blot komme pien i ovnen en halv time før, man vil spise.
Fyldet inden det dækkes med at låg af butterdej.
Man kan enten vælge at lave én stor pie, det gør jeg oftest, men hvis man synes, så kan man også lave små, individuelle pies. I England og Irland bruger man nogle gange det, de kalder en “pie funnel”, som er et lille, ovnfast køkkenredskab på størrelse med et æggebæger, som man stiller i midten af pien. Lige over den skæres der hul i dejen. Det gør, at butterdejen holdes oppe, samt at dampen bedre kan slippe ud, hvilket giver en sprødere dej.
Man kan nu også, hvis man laver en stor pie, bruge et æggebæger. Det giver ikke helt samme effekt, da der er små huller i en pie funnel, som hjælper dampen på vej, men det hjælper på det. Alternativt, så kan man nøjes med at skære et hul i toppen og droppe både pie funnel og æggebæger – især når der laves små pies, fungerer det (skulle man have mod på at gøre det, på den rigtige måde, så kan man købe en pie funnel over nettet).
Denne gang blev det butterdejslåget holdt enkelt – jeg lod det bare falde ned over siderne som vist på billederne. Man kan dog også trimme dejen til op til kanten, og så derefter lave små folder med fingrene, som jeg gjorde, da jeg lavede denne kyllingepie. Her lavede jeg også små blade af den overskydende dej, som jeg pyntede med på toppen.
Opskriften passer til fire personer. Server den eventuelt med kartoffelmos og ærter. Bedre bliver det ikke.
Beef & Guinness Pie
Ingredienser
- 2 spsk olie
- 700 g oksekød i tern
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk mel
- 3 dl oksefond
- 3 dl guinness
- 2 dl rødvin
- 1 spsk tomatpure
- 1 spsk worchershiresauce
- 1 tsk tørret timian
- 2 laurbærblade
- Salt
- Peber
- 200 g champignon
- 2 gulerødder
- 400 g butterdej
- 1 æg
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 140º C varmluft/160º C alm. ovn.
- Varm halvdelen af olien i en pande, og brun oksekødstern. Sæt til side.
- Pil og hak løg og hvidløg. I en ovnfast gryde varmes den resterende olie, og løg og hvidløg svitses heri i et par minutter. Tilsæt oksekød og mel, og rør grundigt. Tilsæt en smule af væden og rør igen grundigt, så der dannes en tyk sovs. Tilsæt herefter resten af væden sammen med tomatpuré, Worcestershire Sauce og krydderier.
- Bring gryden i kog, og lad retten simre færdig i en 160 grader varm ovn i en time. Imens renses champignon og gulerødder, som skæres i grove tern. Kom begge dele i gryden, og lad retten simre yderlige 1 – 2 timer, indtil kødet er mørt. Smag til med salt og peber, samt eventuelt en smule sukker. Lad fyldet køle af.
- Skru ovnen op på 180º C varmluft/200º C alm. ovn.Kom det afkølede fyld i fire, små ovnfaste skåle eller ét stort, ovnfast fad. Rul butterdejen ud, og kom det over. Skær overskydende dej væk, og skær et lille hul i toppen, så dampen kan slippe ud. Pisk et æg let, og pensl butterdejen.Bages midt i ovnen i cirka 30 minutter, indtil butterdejen er sprød og gylden.