Da jeg var journalistpraktikant på Nyhedsavisen, skrev jeg en artikel om Gammel Strands sidste fiskekone. Doris Marx var på vej på pension, og da hun en aften i marts 2008 lukkede sin bod ned, satte hun samtidig sidste punktum i et stykke københavnerhistorie. I mere end 500 år var området ved Christiansborg nemlig hjemsted for byens fiskerkoner, der forsynede københavnerne med rødspætter, torsk og andet godt fra havets spisekammer. Slutningen på fiskekonernes æra kom måske ikke som den helt store overraskelse. Gennem 25 år havde Doris Marx nemlig været ene om at servicere byens borgere med fisk på Gammel Strand. Mindre end et stenkast derfra, lidt længere oppe ad samme gade, lever andre traditioner med fisk i fokus til gengæld videre. Her har en fiskerestaurant eksisteret lige siden, den daværende indehaver, Hr. Krogh, valgte at rykke den ganske få meter fra nummer 34 til nummer 38. Året var 1915. Dengang var det den oplagte adresse, da det var her, byens fisketorv havde hjemme.
I dag lugter der ikke af fisk uden for døren. I stedet er fortovet fyldt med caféborde tilhørende naboerne The Bird & The Churchkey og Cocks & Cows, og disse forholdsvist nye, hippe storbysteder står i kontrast til den historiske fiskerestaurant, hvor det klassiske stadig dominerer. Der er dog også sket nyt på adressen. Restauranten, der gennem nogle år har levet en lidt omskiftelig tilværelse, fik tidligere på året nye ejere og ikke mindst ny kulinarisk styrmand. Køkkenet ledes i dag af tidligere køkkenchef på Brøndums Hotel i Skagen Anders Rex, der desuden har erfaring fra prominente udenlandske restauranter som The Fat Duck i England og Maaemo i Oslo. Også på gulvet er der sket nyt. Werner Nymo, der tidligere har slået sine folder på Kokkedal Slot og Alberto K, er i dag restaurantens General Manager. Midt i disse omvæltninger blev jeg i maj inviteret til at afprøve menuen her i opstartsfasen, inden den endelige ”offentliggørelse” i midten af juni. Flankeret af en madkyndig medspiser satte jeg mig derfor spændt til bords en fredag aften for kort tid siden, hvor der var godt fyldt op i restauranten.
Menuen byder i dagtimerne på smørrebrød med særligt fokus få fiske- og skaldyrspålæg, men det er dog også muligt at bestille blandt andet en omgang moules marinières eller Krogs klassiske fiskesuppe. Begge dele går i øvrigt igen på aftenmenuen i forretssektionen, så jeg hoppede straks på sidstnævnte, mens min medspiser valgte hummeren. Som kutymen dikterer på byens restauranter, blev suppen hældt på ved bordet. I tallerkenen lå der allerede lidt forskelligt godt, som en skive stegt pighvarrogn, et par bittesmå kammuslinger og et stykke stegt laks og lidt porre, som alt sammen komplimenterede den kraftige fiskesuppe fornemt. Også på den anden side var tilfredshed med den halve hummer, som blev ledsaget af både citronmayonnaise, salat og ristet brød.
Ved valg af hovedret gik jeg pænt uden om både den rørte kalvetatar og entrecôten med bearnaise. Begge dele hører ellers til blandt livretterne, men vi var på fiskerestaurant, så det var naturligvis havets delikatesser, der lokkede mest. Jeg endte med to stykker smørpocherede rødtungefileter med fyld af jomfruhummermousse ledsaget af hvide asparges og sauce mousseline. Det var klassisk uden de store overraskeler, præcis som menuen lovede, og både lækkert, smagfuldt og tilberedt til perfektion. Min medspiser valgte den kraftige og velsmagende bouillabaisse til hovedret. Også denne gang blev suppen hældt i en skål med et par gengangere fra min forret i endnu mere generøse mængder samt blåmuslinger og hvidfisk.
Til dessert hoppede vi begge på to af menuens klassikere i den søde kategori– jeg på citrontærten med brændt marengs på toppet ledsaget af sorbet, og på den anden side af bordet stod den på creme brûlée. Generelt er jeg ikke den store fan af citrontærte, men efter nogle års pause tænkte jeg, at det var på tide at forny bekendtskabet. Det skulle jeg ikke fortryde.
Der var dejlige vine i glasset, som jeg ikke vil komme nærmere ind på (det er der så mange, der gør bedre end jeg) og personlig og opmærksom betjening hele aftenen.
Har man lyst til at besøge Krogs Fiskerestaurant inden den 15. juni, kan man gøre det til en særlig favorabel pris her i opstartsfasen. For blot 200 kroner kan man frit vælge tre retter (kaviar undtaget), hvis blot man efterfølgende giver sin ærlige feedback til restauranten via et spørgeskema. Se hele menuen og book dit bord på www.krogs.dk (husk at skrive ’smagemenu’ i kommentarfeltet) eller book ved at sende en mail til [email protected]
Jeg var inviteret af Krogs Fiskerestaurant