Beurre blanc (fransk smørsauce)


Beurre blanc (fransk smørsauce)

Direkte oversat betyder “beurre blanc” hvidt smør på fransk. Min udgave af den franske vin- og smørsauce var dog mere gul end hvid. Den cremede, fede og letsyrlige sag er fremragende til alle former for fisk – i denne anledning ovnstegt laks med sprød urtetopping, grønne bønner, ærter og nye kartofler. Det bør dog med det samme nævnes, at beurre blanc ikke for de fedtforskrækkede. Til gengæld smager den så godt, at den uden tvivl er den ekstra gå- eller løbetur værd.


Saucen er nem at lave, men temperaturen må ikke blive for høj, da der så er risiko for at saucen skiller. Jeg lavede derfor min over vandbad. Efter hvidvin, eddike, løg og krydderier var kogt ind og sigtet, kom det hele i en glasskål over letkogende vand, hvori jeg piskede små tern af koldt smør. Smørternene kommes i en efter en – den næste efter den foregående er helt opløst. Efter nogle minutter dannes der en tyk sauce ikke ulig en hjemmelavet bearnaise. Det er vigtigt, at smørret er koldt, når det kommer i saucen. Skær evt. det køleskabskolde smør i tern på ca. 1,5 cm og kom i fryseren ganske kort, inden saucen laves.

Beurre blanc (fransk smørsauce)

Beurre blanc (fransk smørsauce)

5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse10 minutter
I alt15 minutter

Ingredienser

  • 1,5 dl hvidvin
  • 1 spsk. eddike
  • 1 hakket skalotteløg
  • 1 laurbærblad
  • 8 sorte peberkorn
  • 150 g koldt usaltet smør i små tern
  • Salt

Fremgangsmåde

  • Kom hvidvin, eddike, skalotteløg, laurbærblad og peberkorn i en gryde og bring i kog. Kog ind til lidt under halvdelen og sigt.
  • Hæld hvidvinsblandingen i vandbad over gryde med kogende vand og pisk smør i tern efter tern (det næste tilsættes, når det første er helt opløst), så der til sidst dannes en tyk sauce. Dette tager cirka fem minutter.
  • Smag til med salt og ekstra eddike eller citronsaft hvis nødvendigt.
Del indlægget
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments