For et par dage siden spurgte en læser, om jeg havde et forslag til, hvad han kunne servere inden en omgang osso buco. Jeg tænkte, at han ville have mere at vælge imellem (i stedet for de par forslag jeg kunne diske op med), hvis jeg stillede spørgsmålet på min facebook-side. Det kom der en masse interessante forslag ud af, og et af dem var bruschetta med svampe. Siden har jeg ikke været i stand til at tænke på andet, og som beskrevet i gårsdagens post om fastelavnsboller, så er den eneste kur naturligvis at indtage en portion.
Jeg havde købt en bakke blandede svampe bestående af kantareller, østershatte og hvad jeg mistænker for at være brune markchampignon. Man kan dog også bruge helt almindelige champignons. Svampene kom på en pande, hvori jeg havde sauteret en smule løg. Stege, stege, stege. En sjat fløde og en sjat marsala, og svampene er klar til at komme på sprøde brødskiver, så snart de er smagt til med salt, peber og en smule citronsaft (jeg havde ikke citron, så jeg brugte balsamicoeddike i stedet. Pas dog på – der skal ikke meget til, før det bliver for sødt).
Brødet, et ciabattaflute skåret i skiver, blev gnedet med hvidløg, efter det var stegt sprødt under ovnens grillfunktion. Dette er ikke voldsomt nødvendigt, men jeg elsker hvidløg sammen med svampe. Efter svampefyldet var anrettet på det sprøde brød, dryssede jeg med en smule parmasanflager og lidt hakket persille. Man kunne vælge af gratinere dem i ovnen her, men jeg spiste dem, som de var.
Jeg spiste hele portionen alene. Til morgenmad. Under “normale” omstændigheder kan mængden dog gøre det ud for en forret eller snack til fem – syv personer, alt efter hvor store, man ønsker dem, og hvor meget svampefyld, man kommer på hver. Jeg brugte rigelige mængder og endte med fem store stykker bruschetta. Man kan også skære brødet over en enkelt gang mere – så passer svampebruschettaen perfekt som små hapsere inden det egentlige måltid.
Tak til Anne-Mette for inspirationen til denne opskrift.
Bruschetta med svampe
Ingredienser
- godt brød (gerne ciabattaflute)
- 1 fed hvidløg
- olie
- ½ løg
- 150 g blandede svampe (man kan nøjes med champignon)
- en sjat fløde
- en sjat marsala (italiensk hedvin – kan erstattes af portvin)
- lidt citronsaft eller balsamicoeddike
- salt og peber
- parmasan
- persille (jeg brugte bredbladet)
Fremgangsmåde
- Skær brødet i skiver, og rist det i ovnen, indtil det er sprødt og gyldent. Pil hvidløg, halver det, og gnid det herefter ind i brødet.Hak løget fint, og skær svampene i mindre stykker.
- En god sjat olie varmes på en pande, og løg steges heri i et par minutter, indtil de er klare. De skal ikke brunes. Skru herefter op for varmen, og tilsæt svampene. Steg indtil de har afgivet deres væde, og tilsæt så marsala og fløde (cirka en spiseskefuld af hver). Lad det koge ind, og smag til med salt, peber og eddike eller citronsaft. Kom svampeblandingen på brødet, drys med parmasanflager og slut af med en smule hakket persille.