Calzone, eller indbagt pizza på godt gammeldags dansk, er en virkelig skøn spise. Jeg elsker alle former for pizza, hvilket er lidt af et held. Det er nemlig den eneste ting, jeg med sikkerhed ved, at min søn vil spise. Nogle gange er det dog rart med bare en lille smule variation. Og det er netop her, at denne lækre calzone kommer ind i billedet.
Opskriften blev lavet til Nemlig.com’s familiekasse tidligere på året, og jeg må nok erkende, at hverdagen til tider går lidt for hurtig, og så blev den glemt i farten. Det er noget af en skam, for den er helt fantastisk lækker. Jeg brugte en god økologisk færdiglavet pizzadej fra Nemlig.com (vælger du samme løsning, så skal du bruge 800 gram dej til 4 personer). Du kan dog også nemt lave dejen fra bunden. Jeg har sat min faste pizzadej-opskrift på herunder.
Husk bagepapiret under din calzone
Calzone er slet ikke svært at lave. Det eneste, der er vigtigt at huske, er at sørge for, at calzonen ligger på et stykke bagepapir, når du kommer fyldet på. Den er nemlig ret svær at flytte over på en bageplade uden. Jeg gjorde det, at hver calzone blev lavet på eget stykke bagepapir, som jeg så klippede til, så det ikke fyldte en hel bageplade. Herefter lagde jeg 2 calzoner på én bageplade, som så blev bagt, mens jeg lavede de andre. Du kan naturligvis også vælge at bage dem alle sammen på én gang i varmluftsovn. Det kan dog godt være, at de nederste skal have lidt ekstra til sidst.
Jeg har i opskriften her valgt at bruge friske mozzarella-kugler, som jeg deler i grove stykke med fingrene. Du kan dog også bruge helt almindelig revet mozzarella, hvis du foretrækker det.
Nyd gerne calzonerne med en skøn salat med en god vinaigrette på olivenolie og balsamicoeddike. Og skal det være rigtig godt, så skænker du naturligvis et godt glas rødvin dertil.
Calzone med oksekød, tomat og mozzarella
Ingredienser
Dej:
- 20 g gær
- 3 dl lunket vand
- 2 spsk. olivenolie
- 1 tsk. groft salt
- 400 g italiensk pizzamel (type 00) eller hvedemel
Fyld:
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- Madolie
- 500 g hakket oksekød
- 1 ds hakkede tomater
- 4 spsk. tomatpuré
- 1,5 spsk. oregano
- 1 nip sukker
- 250 g frisk mozzarella
- Salt
- Peber
Fremgangsmåde
Dej:
- Smuldr gæren ud i lunket vand, og tilsæt olivenolie og salt. Rør melet i lidt ad gangen, og ælt sammen til en smidig og elastisk dej. Lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse, slå dejen ned, og form den til fire boller.
Fyld:
- Pil og hak løg og hvidløg. Varm en god sjat madolie i en gryde, og sautér løg og hvidløg, til løgene er klare. Tilsæt oksekød, og brun det grundigt. Kom hakkede tomater, tomatpuré og oregano i gryden, og lad det simre i cirka 4-5, til væden er kogt lidt ind. Smag til med et nip sukker, salt og peber.
- Del pizzadejen i fire, og rul hvert stykke ud til en cirkel på størrelse med en tallerken på et stykke bagepapir - det gør den nemmere at flytte over på bagepladen. Fordel kødsovsen på den ene halvdel, men hold cirka 2 cm af kanten fri. Riv mozzarellaen ud i grove stykker med hænderne, og fordel dem på kødsovsen. Fold nu forsigtigt den anden halvdel dej ind over fyldet. Tryk kanterne godt sammen med fingrene eller med en gaffel, så fyldet ikke løber ud under bagning. Læg de indbagte pizzaer på et stykke bagepapir.
- Sæt en bageplade i ovnen, og varm den op til 230 grader. Træk bagepapiret med calzone-pizzaerne over på den varme bageplade, og sæt den tilbage i ovnen. Bag dem i cirka 12-15 minutter, til dejen er gylden og gennembagt. Bemærk, at bagetiden kan variere fra ovn til ovn.
- Nyd evt. de færdige calzoner med en god salat.