En af mine gode venner blev far, mens jeg var i Dublin. Da jeg endelig kom hjem, havde han og hans søde hustru fået så meget babyudstyr, at jeg tænkte, at jeg hellere ville tilbyde at lave noget god mad til dem end at komme på besøg med en gave, som de i forvejen har i læssevis. Det lod til at falde i god jord hos begge, som har været igennem en hård uge med den lille, der har problemer med maven. Selv jeg, som ikke har de store forpligtelser i dagligdagen, kan føle mig for udkørt til at lave mad – jeg kan derfor slet ikke forestille mig hvor svært det må være med en lille ny at tage sig af samtidig.
Jeg havde i forvejen forsøgt at spørge lidt ind til, hvad de godt kunne tænke sig, og hvad de ikke kunne tænke sig. De godt kunne tænke sig noget, som de med garanti ikke har smagt før. De ikke kunne tænke sig stærke retter. Ovenstående ønsker resulterede i, at jeg endnu engang må erkende, at der er noget om den gamle talemåde om, at æblet aldrig falder langt fra stammen. “Lidt chili kan de jo nok klare,” tænkte jeg og glemte alt om de utallige gange, jeg har badet min tunge i isvand efter min mor højt og helligt har lovet, at hun da bare ville komme en lille bitte smule chili i maden. Jeg gik lystigt igang med at marinere kylling til en omgang gai yang (thai barbecue-kylling), som min ven havde smagt før (han udtalte dengang, at det smagte så godt, at han endda spiste skindet, hvilket han normalt ikke gør) – so far so good. Det skulle egentlig bare være en lille ekstra ting til aftenens egentlige sensation, Chang Mai nudler, som indeholder karrypasta, som er temmeligt stærkt. Jeg nøjedes med at tilsætte halvt så meget karrypasta som min mor, der bruger 2 spsk rød karrypasta og 2 spsk gul karrypasta. Jeg havde lavet lidt research på retten inden og fundet ud af, at man i mange opskrifter bruger almindelig karry sammen med den røde karrypasta. Det valgte jeg så at gøre, men fulgte ellers min mors fremgangsmåde til punkt og prikke. Resultatet blev virkeligt godt, men jeg måtte erkende, at det var en smule stærkt. Jeg ringede derfor til min ven for at høre, om det mon ikke gik alligevel. Han forklarede, at de begge sagtens kunne spise stærk mad, men at det gik i modermælken. Jeg for ned i Føtex og købte ind til en omgang kylling med cashewnødder, da jeg syntes det ville være frygteligt synd, hvis hun kun skulle spise én ret mens vi andre mæskede os i to.
Det var første gang, at jeg lavede denne ret. Faktisk har jeg kun smagt den to gange. Den ene var i Thailand (gæt selv hvor). Den anden gang var hos min mor i april måned, da jeg var på lynvisit fra Irland (det er iøvrigt der billedet stammer fra). Den smager fantastisk og er faktisk utrolig nem at lave, selv om den måske lyder en smule kompliceret med de fremmede ingredienser. Det er dog ligetil. De fleste asiatiske butikker skulle have den syltede kål, og selv om det er bøvlet at lave garnituren (de sprødstegte nudler), så kan man eventuelt lave en stor portion og gemme resten til en anden gang – eller lave det i forbindelse med nogle forårsruller eller andet, som skal en tur i frituren. Retten kan også laves med andre typer kød. Da jeg fik den hos min mor, var den lavet på lammekød, men jeg foretrækker nu kylling.
Maden var et hit hos begge, og jeg har besluttet mig for, at Chang Mai nudler nu hører ind under mine thai favoritter. Til dessert nøjedes vi med en pomelo (til dem der ikke kender frugten, så ligner det en forvokset, grøn grapefrugt), som udgjorde en perfekt dessert efter lidt for megen overspisning (i hvert fald fra min side).
Chang Mai noodles
Ingredienser
- 4 hele kyllingelår
- 2 spsk olie
- 2 spsk rød karrypasta
- 1 spsk karry
- 2 ds kokosmælk
- 4 dl vand
- 1 – 2 spsk palmesukker
- 1 – 2 spsk fiskesovs
- evt 1 tsk salt
- ægnudler
- små asiatiske rødløg (skåret i mindre både)
- syltet kål (på pakken kaldes den “sour pickled green mustard”, udblødt i vand så smagen bliver noget mildere, drænet, vandet vredet fra og skåret i tynde strimler)
- olie til friturestegning
- koriander (hakket groft)
Fremgangsmåde
- Del kyllingelåret i overlår og underlår. Skær herefter overlåret i to stykker, så det ene stykke er med ben og det andet uden. I en gryde opvarmes en smule olie, hvori karry og karrypasta steges i et par minutter. Tilsæt herefter en smule af kokoskokosmælken (den fede del) og lad det stege yderlige et par minutter. Kyllingen brunes herefter på alle sider i blandingen, hvorefter resten af kokosmælken, vandet, fiskesovs, palmesukker og salt tilsættes. Lad retten simre roligt indtil kyllingen er mør. Jeg brugte måske en times tid. Smag herefter til.
- Mens kokosmælk og kylling simrer laves garnituren til toppen. En smule af ægnudlerne udblødes i vand, indtil de er blevet godt bløde. Lad dem herefter dryppe af, så de næsten er tørre. Olien til friturestegningen opvarmes i en gryde, og nudlerne steges, indtil de er blevet sprøde og gyldne. Brug gerne et par bambuspinde eller spisepinde til at skille dem lidt fra hinanden undervejs. Tag nudlerne op og lad dem dryppe af i et dørslag.
- Kog ægnudlerne efter anvisningen på pakken (hvis der ikke er anvisning, kan du regne med, at det tager et par minutter. Smag gerne til undervejs). Læg dem herefter i portionsskåle og læg et par kyllingestykker i. Hæld dernæst karrysovsen over. Ovenpå lægges nu en smule rødløg, koriander og den syltede kål. Pynt til sidst med garnituren og server med et stykke lime.