I lørdags havde vi besøg af min ven Christian, som er fotojournaliststuderende. Den ene af hans to brødre studerer på en musikskole her i Dublin, så sammen med anden bror var han et smut forbi den grønne ø. Alle tre kom til middag her lørdag, hvor jeg lavede en fireretters menu, som bestod af en tom yam (en thailandsk suppe) til forret. Hovedretten bestod af ovnstegt and med wokstegte ‘tender stem’ brocoli i østerssauce og hvidløg samt en omgang kylling i grøn karry med to slags thailandske baby-auberginer og sød, thai basilikum.
Chokoladedessert med wow-faktor
Til dessert gik jeg dog uden om thai-genren, da lige netop thai-desserten kan være lidt udfordrende for ikke-thailanske ganer. I stedet lavede jeg om omgang chokoladefondant med inspiration fra Gordon Ramsay. De smagte helt igennem vidunderligt. Chokoladefondant går også under navnet “chocolate lava cake” på grund af de små chokoladekagers flydende indre. De er faktisk virkelig nemme at lave, og så er de ideelle til gæstemiddagen, da man nemt kan forberede dem i forvejen. De skal blot en tur i ovnen lidt før servering. Faktisk kan de sågar kommes i fryseren, inden du bager dem. Chokoladefondant er en dessert med en meget høj wow-faktor hos gæsterne, så der er altså rigtig mange gode grunde til at kaste sig over opskriften her.
Jeg serverer altid chokoladefondant med en kugle (eller to eller tre) vaniljeis. Kombinationen af chokolade og den cremede is er ganske enkelt uimodståelig.
Har du mod på flere dekadente chokoladesserter, så glem ikke at tage et kig på opskriften på Gateau Marcel, chocolate mud cake eller de vanedannende romkugler i deluxe-version.
Chokoladefondant
Ingredienser
- 4 æg ((evt. past.))
- 4 æggeblommer ((evt. past.))
- 200 g sukker
- 200 g chokolade
- 200 g smør
- 200 g mel
Til at forbedre formene:
- 50 g smør
- et par skefulde kakaopulver
Fremgangsmåde
- Start med at forberede formene, som består af 8 ramekin som passer til omtrent 1,5 dl fyld. Små staniolforme kan også sagtens bruges. Smørret smeltes og formene pensles, hvorefter de stilles i køleskabet indtil smørret er stivnet. Herefter pensles de igen med smør og siderne dækkes med kakaopulver (hæld overskydende kakaopulver ud så der kun er et fint lag over det hele). Stil formene på køl indtil de skal bruges.
- Pisk æg, æggeblommer og sukker til en luftig masse (piskeriset skal efterlade et spor, når det tages op. Først da er æggemassen klar). Mens du smelter smør og chokolade sammen over et vandbad sigtes melet i æggeblandingen. Sørg for at røre grundigt. Herefter kommer chokolade/smørmassen i over tre omgange. Sørg for at røre godt mellem hver gang. Hæld gerne blandingen på en kande for at lette arbejdet, inden det kommes i formene. Stil herefter formene i køleskabet i mindst 20 minutter – eller evt. natten over. Hvis du ønsker det, kan de også fryses (de kan holde sig i cirka en måned).
- Varm ovnen op til 200 grader og bag derefter chokoladekagen i 10 – 12 minutter. Toppen skal være sprød, når de tages ud af ovnen. Lad dem køle af et minut inden de forsigtigt vendes på hovedet og tippes ud af formene. Anret med en portion is og evt et par bær eller coulis.