Foto Sarah Coghill
Det kan godt være, at kalenderen endnu ikke har ramt midten af november, men der er alligevel god grund til at læse med, hvis du har lyst til at kaste dig ud i en traditionel engelsk christmas cake. Den højtelskede julekage i både England, Skotland og Irland skal nemlig i ovnen flere uger før, at du sætter den på bordet, hvis den skal nå at blive rigtig god. Kagen er fyldt med både tørret frugt og alkohol, der giver den en næsten konfektagtig konsistens, efter den har lagret i noget tid. I ugerne op til jul kan du i øvrigt jævnligt ”fodre” den ved at pensle den med lidt cognac. Det bliver den kun endnu bedre af.
Jeg har gennem en årrække boet i Irland, hvor jeg på nærmeste hold oplevede irernes forhold til deres Christmas cake. Jeg vil vove at påstå, at den kan sammenlignes med vores risalamande: For irerne – og velsagtens også englænderne og skotterne – føles det bare ikke som en rigtig jul uden.
Kagen er som sådan ikke svær at lave, men der er tale om en tung dej med mange ingredienser i. Det kræver armkræfter, og så er det selvfølgelig lidt af en udgift, når du skal købe flere slags tørret frugt (derovre kan man meget bekvemt købe blandinger med tørret frugt til lige netop denne kage). Når det er sagt, så bør det dog nævnes, at man kun spiser små stykker ad gangen, og kagen kan holde sig i evigheder, så du kan ikke helt sammenligne den med andre kager. Der er altså rigtig meget kage per kvadratcentimeter, om man vil.
En af de bedste ting ved kagen er dekoreringen af den, som i Irland foregår en uges tid før, den skal spises, så man rigtig kan nyde synet af den og glæde sig. Hvis du har lyst, så kan du også lægge et lag marcipan imellem kagen og fondanten. Du kan også helt udelade fondanten og nøjes med marcipanen. Fondanten er mest til pynt, mens marcipanen er lidt sjovere at spise efter min mening. Jeg synes dog alligevel, at det er en god idé at bruge fondant. Det ser nemlig helt utroligt flot ud. Fondant kan være lidt vanskelig at arbejde med, når den skal ned over siderne på kagen. Brug gerne hænderne til at få den til at side til, og glat til sidst ud med nogle flade køkkenredskaber. Bliver det ikke helt pænt i bunden af siderne, så kan du dække siderne til med et pænt satinbånd eller lignende.
Engelsk julekage
Ingredienser
- 1 økologisk citron
- 1 økologisk appelsin
- 75 g svesker
- 75 g tørrede figner
- 300 g rosiner
- 1 dl cognac
- 2 æg
- 125 g smør
- 125 g brun farin
- 1 tsk. stødt kanel
- 1 tsk. stødt ingefær
- 150 g hvedemel
- 100 g mandler
- 50 g hakkede valnødder
- 1,5 dl abrikosmarmelade
- 250 g fondant
- ½ dl flormelis
Fremgangsmåde
- Riv citron- og appelsinskal fint, og pres herefter saften ud af begge. Hak svesker og figner groft. Kom det hele i en skål sammen med rosiner og cognac og lad det trække natten over.
- Tænd ovnen på 150°.Pisk æggene i en skål. Pisk i en anden skål smør og brun farin sammen til en luftig, ensartet masse, hvorefter de piskede æg tilsættes lidt efter lidt under piskning.
- Bland kanel, ingefær og mel og rør det i skålen lidt efter lidt. Smut og hak mandlerne groft og kom dem i dejen sammen med de hakkede valnødder. Hæld lagen fra de tørrede frugter over i en skål, inden de røres i dejen.
- Kom dejen i en smurt springform beklædt med bagepapir og bag kagen nederst i ovnen i cirka 2½ timer, eller indtil den er færdig.
- Lad kagen køle af en anelse og pensl med den overskydende lage. Pak kagen ind, mens den endnu er lun. Ompak kagen, når den er helt kold, og læg den i en lufttæt beholder. Lad den gerne trække mindst tre uger, inden den skal spises. Pensl evt. et par gange undervejs med cognac.
- Umiddelbart inden man skal spise kagen, pynter man den. Pensl toppen af kagen med opvarmet, sigtet abrikosmarmelade. Rul fondant tyndt ud i flormelis, skær en cirkel, der passer til springformen, og læg over. Udstik evt. den overskydende fondant i pæne former og pynt kagen. En smule abrikosmarmelade vil hjælpe med at få pynten til at sidde fast.