Foto Henrik Freek Christensen
Det er for alvor æblesæson, og jeg fejrer det ved at spise gammeldags æblekage stort set dagligt i disse dage. Efter jeg lavede den gammeldags version i Go’Morgen Danmark for en uge siden, havde jeg sådan lyst til en portion, da jeg kom hjem, at jeg lavede en kæmpe balje æblegrød, som jeg fortærede helt for mig selv. I studiet lavede jeg også disse skønne bagte æbler med marcipanfyld, og det er altså bare om at komme i gang, hvis du endnu ikke har prøvet dem.
Æbler er dog ikke kun gode i det søde køkken. I England og Irland bruger man dem ofte sammen med svinekød, men de er også helt fantastiske, hvis du sylter dem og serverer dem med blå ost. Det er, hvad jeg har gjort i dagens opskrift, der lyder på syltede æbler på ristet brød med blåskimmelost på toppen. Jeg har brugt Blå Kornblomst fra Thise Mejeri, som jeg er ret pjattet med, men andre blå oste som stilton og danablu er også fine hertil. Bemærk dog, at det helst skal være en ost, der er til at smuldre, så gå så vidt muligt uden om gorgonzola.
Dagens opskrift er en super lækker lille snack eller forret, men du kan også servere dem som en osteanretning efter en god middag.
Crostini med syltede æbler og blå ost
Ingredienser
- 1,5 dl æblecidereddike
- 1,5 dl sukker
- ½ dl vand
- 1 stk laurbærblad
- 1 tsk. sennepsfrø
- 1 tsk. sorte peberkorn
- 2 stk æbler (fx cox orange)
- 1 stk baguette
- 2 spsk. olivenolie
- 200 g blå ost (fx Blå Kornblomst)
Fremgangsmåde
- Bring æblecidereddike, sukker, vand og krydderier i kog i en gryde, og lad det simre, til sukkeret er opløst.
- Udkern æblerne, og skær dem i tynde både. Læg dem i et sylteglas, og hæld kogelagen over. Lad dem køle af i lagen, og sæt på køl, til de skal bruges.
- Skær baguette i tynde skiver, pensl med olivenolie, og rist dem sprøde i den 200 grader varm ovn i ca. 5-6 minutter.
- Anret æbler og ost oven på.