Lige siden jeg tilbragte et semester i Hong Kong under journaliststudiet, har jeg været kæmpe fan af dumplings. De findes i nærmest utallige varianter med forskellige slags dej, fyld og tilberedningsmetoder. Min favorit er den såkaldte xiao long bao, som også går under navnet suppedumplings. Det er en specialitet fra Shanghai, hvor der bag den tynde dej gemmer sig både svinefars og suppe. Når de spises, løfter man forsigtigt dumplingen ud af damperen, så dejen ikke går i stykker. Herefter bider man toppen af og suger den intense suppe op, inden man spiser resten.
Den hjemmelavede version er noget af en mundfuld at give sig i kast med, men heldigvis findes der andre dumplings med stor smag, der er langt mindre arbejdskrævende. Det gælder blandt andet disse dampede dumplings med svinekød, porre og spidskål. Selv om der er lidt ”Asien møder Vesten” over fyldet, så er der asiatisk velsmag i store mængder i disse små banditter, som jeg lavede til tv-kokken Louisa Lorang i forbindelse med Philips’ ”Restaurant Hjemmet”. Hvis du følger fast med her på siden, så har du måske allerede set det mini-madprogram, der kom ud af madlavningsseancen hjemme hos Louisa. Hvis ikke, så kan jeg fortælle, at jeg i det laver jeg to retter: Hjemmelavet pasta penne med chorizo, bagte tomater og fløde samt disse dumplings.
5 TIPS
- Ingredienserne til fyldet kan justeres efter, hvad man har ved hånden.
- Asiatiske bambusdampere kan købes for småpenge hos asiatiske købmænd, og du kan også bruge en helt almindelig gryde med dampindsats.
- Beklæd damperens bund med bagepapir for at undgå, at dejen sidder fast gryden.
- Færdiglavet dumplingdej kan købes på frost i asiatiske supermarkeder.
- Min risvin er købt hos Den Kinesiske Købmand i København, men opskriften kan fint laves uden.
Jeg serverede mine dumplings med en hurtig dip på soja, honning og eddike, der giver et dejligt modspil til den milde dumplingsmag. Dippen vil også være god til de kinesiske dumplings med svinekød, rejer og vandkastanjer.
Dampede dumplings med svinekød, spidskål og porre
Ingredienser
Fyld:
- 200 g hakket svinekød
- ½ hakket løg
- 1 lille håndfuld snittet spidskål
- ½ fintsnittet porre
- 1 presset fed hvidløg
- 1 æg
- 2 tsk majsstivelse
- 2 spsk Shaoxing-risvin (kan udelades)
- 2 spsk lys soja
- 1 tsk sukker
- ½ tsk hvid peber
- 1 tsk salt
Dej:
- 250 g hvedemel
- 100 g varmt vand
Sojadip:
- 2 spsk lys soja
- 1 tsk fyldende honning
- 1 tsk sesamfrø
- 1 spsk sesamolie
- 1-2 tsk eddike (gerne riseddike)
Fremgangsmåde
Fyld:
- Bland svinekød med de resterende ingredienser i en skål og sæt på køl, til fyldet skal bruges.
Dej:
- Sæt lasagnepladeskiven på pastamaskinen, kom mel i, tænd for maskinen og hæld langsomt vand i. Skær den færdige dej i kvadrater og udstik i cirkler. Opbevar under et fugtigt viskestykke, så dejen ikke tørrer ud.Kom en teskefuld fyld i midten af hver dumpling, dup lidt vand på kanterne og fold sammen. Damp under låg på bagepapir i ca. 8 minutter, til fyldet er tilberedt.Servér straks med sojadip.
Sojadip:
- Bland alle ingredienser og justér evt. smagsbalancen hvis nødvendigt.
— INDLÆGGET ER UDGIVET I SAMARBEJDE MED PHILIPS —