Fastelavnsboller: Luftige vandbakkelser med hindbærcreme

fastelavnsboller


Vidste du, at traditionen med at spise fastelavnsboller har rødder helt tilbage til reformationen? Ifølge den nu desværre afdøde madhistoriker Bi Skaarup hænger fastelavnsbollen sammen med den lange faste før påske, der begyndte askeonsdag. I dagene op til fasten spiste man alle de gode ting, man snart måtte undvære.

Da vi herhjemme droppede fasten, hang fastelavnsfestlighederne ved, men det var dog først i 1900-årene, at fastelavnsbollen, som vi kender den i dag, blev en uundværlig del af traditionerne omkring fastelavn.

I dag findes der en hel del forskellige versioner af den elskede fastelavnsbolle. I dag får du en af mine favoritter, som blev til, da jeg skulle udvikle opskrifter til et fastelavnsbolle-tema til Politiken. Jeg var temmeligt gravid og må nok erkende, at min søns kampvægt på knap 3900 gram ved fødslen muligvis har en sammenhæng med denne søde tjans.

vandbakkelser

Fastelavnsboller på vandbakkelser

Jeg har lavet fastelavnsbollen her på en skøn og luftig vandbakkelsedej, og du kan sagtens bruge den til at lave profiteroles eller eclairs, hvis mundvandet skulle løbe i den retning i stedet.

I stedet for det traditionelle cremefyld, som jeg nu også er temmeligt stor fan af, har jeg proppet det lækreste hindbærskum i. Det giver en noget lettere fastelavnsboller, som man nemt kan hapse flere af, når ingen kigger. 

I opskriften kan du i øvrigt sagtens bruge optøede hindbær fra fryseren, da husblassen er med til at sikre, at skummet ikke bliver for flydende.

Se i øvrigt også min opskrift på den klassiske fastelavnsbolle med cremefyld.

fastelavnsboller på vandbakkelser

Fastelavnsboller på vandbakkelser med hindbærcreme

Skønne, lette og luftige fastelavnsboller på vandbakkelser fyldt med en sød og frisk hindbærcreme.
Ingen bedømmelser endnu
Antal: 16 stk
Forberedelse30 minutter
Tilberedelse40 minutter
I alt1 time 10 minutter

Ingredienser

Vandbakkelser:

  • 80 g smør
  • 2 tsk. sukker
  • 100 g hvedemel
  • 3 æg størrelse
  • 16 tsk. hindbærmarmelade
  • Evt. flormelis til pynt

Hindbærcreme:

  • 200 g hindbær (gerne fra frost)
  • 2 spsk. sukker
  • 2 bl. husblas
  • 2,5 dl piskefløde

Fremgangsmåde

Vandbakkelser:

  • Bring smørret, 2 dl vand og sukker i kog i en gryde. Hæld hvedemel i gryden, og rør godt og grundigt, til dejen bliver glat. Lad blandingen afkøle en anelse, og pisk dernæst æggene i et efter i (er dejen for varm, vil æggene skille). Kom dejen i en sprøjtepose, og sprøjt kugler på størrelse med en bordtennisbold ud på en bageplade med bagepapir.
  • Bag kuglerne i ca. 25-30 minutter ved 200 grader/180 grader varmluft, til de er gyldne. Bemærk, at du ikke må åbne ovnen undervejs, da de så falder sammen, hvis de ikke er færdigbagte. Prik efter bagningen evt. et lille hul i siden på vandbakkelserne, så dampen kan undslippe. Afkøl på en rist.
  • Lav hindbærcremen efter opskriften herunder. Flæk vandbakkelserne, kom en teskefuld hindbærmarmelade i, og sprøjt hindbærcremen i. Drys evt. med flormelis ved servering.

Hindbærcreme:

  • Bring de optøede hindbær og sukkeret i kog i en gryde, og lad det simre nogle minutter, til sukkeret er opløst. Blend hindbærrene, og sigt puréen, så kernerne sigtes fra.
  • Lad husblassen udbløde i koldt vand i 10 minutter, og rør den i den lune puré. Lad blandingen afkøle en anelse.
  • Pisk fløden til flødeskum, og vend først en smule af flødetskummet i hindbærpuréen. Vend dernæst resten forsigtigt i.
  • Kom cremen i en sprøjtepose, og lad den sætte sig en time eller to på køl brug.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments