Pla neung manao, eller fisk med koriander, chili og hvidløg (samt en masse andet godt), er endnu en af de retter, jeg har forsøgt at bekæmpe min efterårssnue med i løbet af ugen. Foruden en ordentlig bunke hvidløg og så meget chili, som smagsløgene tillader, indeholder retten også en masse C-vitamin i form af limejuice – alt sammen godt når immunforsvaret skal have et kickstartes.
Det er en af de retter, som jeg næsten aldrig kan lade være med at bestille, hvis jeg spotter den på menukortet, når jeg besøger thailandske restauranter. Det er muligvis også den ret, som lærte mig at spise fisk (sådan rigtigt). Siden da har jeg udviklet min smag for fisk betragteligt, men denne ret vil nok altid stå som favorit nummer et.
Denne thaiopskrift er for en gangs skyld ikke en, som min mor har lært mig at lave. Istedet har jeg smagt den på restauranter og ud fra smagsindtrykkene lavet min egen udgave. Det er sådan en opskrift, hvor intet er forkert (i modsætning til bagning, hvor for lidt af det ene eller for meget af det andet, kan få det hele til at klaske sammen). Er ens smagsløg til det mere sure, så tilsætter man lidt ekstra limejuice, er man til det søde så lidt ekstra sukker og så videre.
Normalt foretrækker jeg at bruge hele fisk, som man gør i Thailand, men det havde fiskehandleren ikke (hvad sker der lige for det?). Han havde heller ikke andre fisk, som jeg syntes passede til, så jeg måtte tage til takke med supermarkedets fryser. Normalt har jeg brugt enten hele regnbueørreder, havbars eller aborre, men fisken kan også sagtens laves med fileter. Da fryseren hverken bød på ovennævnte fisk i hel- eller filetform faldt valget på en pose tilapia, som også smagte godt med resten af ingredienserne.
I Thailand dampes fisken, så har man en damper, så brug endelig den og bland sovsen sammen med lidt af dampevandet. Så heldig er jeg ikke, så jeg nøjedes med at komme dem i ovnen.
Thaimad – Fisk med koriander, chili og hvidløg (pla neung manao)
Ingredienser
- 2 hele fisk (gerne havaborre, havbar, regnbueørred eller tilapia eller et par fileter)
- en håndfuld frisk koriander (hakket groft)
- 5 fed hvidløg (hakket (så fint eller groft som man ønsker det))
- chili efter smag og behag (jeg brugte ½ chilipeber)
- 3 spsk fiskesovs
- 3 spsk sukker
- 3 spsk limejuice
- 2 spsk vand
Fremgangsmåde
- Varm ovnen op til 200 grader. Kom de hele fisk eller fileterne i et lille ovnfast fad sammen med en halv dl vand. Dæk med staniol og kom i ovnen til de er færdige. Tilberedningstiden afhænger selvfølgelig af størrelse. Jeg plejer at give en mindre fisk, som passer til én person, omtrent 25 minutter, måske lidt mindre. Er der tale om fileter skal de have endnu mindre. Måske blot 15 minutter. Tjek undervejs.
- Mens fisken passer sig selv blandes de øvrige ingredienser, som hældes over fisken, når den er færdig (alternativt kan de serveres i en skål ved siden af og bruges som dip).
- Server sammen med jasminris.