Forloren hare med svesker og æbler med rødkålssalat er mormormad, når det er bedst.
Nu er det blevet tid til at dele min mormorfavorit – forloren hare med svesker og æbler
Jeg har haft forloren hare på hjernen i flere uger nu, så nu er tiden endelig kommet til at dele min version af mormorfavoritten. Forloren hare er en skøn, nem og ikke mindst billig ret, som passer perfekt ind i julemåneden, hvor der også skal være penge til festligheder og julegaver. Da jeg for et par uger siden spurgte ind til mormorfavoritter på Facebook, var der mange gode klassikere at vælge imellem, heriblandt høns i asparges og wienerschnitzel. Forloren hare var dog også en ret, der gik igen og igen og igen. Derfor måtte min version af den dejlige spise endelig få sin plads her på siden.
Opskriften er blevet til i samarbejde med ”FRILAND ØKOLOGI, som sælger svine- og oksekød fra økologiske dyr. Virksomheden, der har eksisteret siden 1992, har til formål at fremme grise- og oksekødsproduktion, hvor der er lagt særlig vægt på dyrevelfærd og økologi. Netop derfor er det den første kødproducent, jeg har valgt at samarbejde med i bloggens 10 år lange levetid. Jeg er flere gange blevet spurgt, om jeg ville samarbejde med forskellige kødproducenter gennem årerne, men for mig har dyrevelfærd vægtet højt, så det er blevet til et nej tak hver gang. Indtil altså nu. Det er nemlig vigtigt for mig, at de produkter, jeg bruger i diverse samarbejder, er nogle, som jeg kunne finde på at bruge af egen frie vilje i andre sammenhænge.
Forloren hare med svesker og æbler – og med blik til dyrenes velfærd
Her på siden har jeg aldrig prædiket, at man bør spise på den ene eller den anden måde. For mig personligt forsøger jeg dog at spise på en måde, hvor man tager mest muligt hensyn til dyrene. Jeg er ikke fuldstændig fantastisk. Dog når det gælder ferske kødprodukter, er der ikke så meget at rafle om for mig. Og det er altså ikke påvirket af, hvor meget luft der er i madbudgettet der sidst på måneden. Der er nemlig frihed til at vælge, hvis man vel at mærke vil, selv om dyrevelfærd koster mere. Det er et spørgsmål om prioritering. Hellere mindre kød fra glade dyr. Alternativt kan man købe billigere produkter som fars, der endda kan strækkes ved at tilsætte rasp, mel eller havregryn.
I opskriften her har jeg tilsat svesker og æbler for en lidt mere julet version. Den er inspireret af en helt igennem skøn forloren hare, som jeg smagte hjemme hos vores kokkeven Theis. Syren fra æblet og sødmen fra sveskerne klæder farsbrødet utroligt godt. For at følge juletemaet til dørs, serverede jeg hele herligheden med en lidt sprødere og simplere version af rødkål. Denne var også tilsæt æble.
Få mere juleinspiration hos ”FRILAND ØKOLOGI.
Forloren hare med svesker og æbler
Ingredienser
- 600 g hakket okse og svin (eller kalv og flæsk)
- 1 lille hakket løg
- 1 æg
- 2 spsk. hvedemel
- 3 spsk. rasp
- 1 lille sjat mælk
- 1 håndfuld svesker
- 1 æbler (brug et stort - alternativt 2 små )
- 200 g bacon
- 3 dl mælk
- ½ dl fløde (kan udelades)
- Ribsgelé
- Evt. kulør
- Salt, peber
Rødkål med æble
- ½ mellemstort rødkål
- 30 g smør
- 1 æble
- 3 kviste timian
- ½ dl æblecidereddike
- 2-3 spsk. sukker
- Salt
Fremgangsmåde
Forloren hare
- Bland farsen med løg, æg, hvedemel, rasp, mælk og salt og peber. Rør den godt sammen. Skræl æblerne, og skær dem i mindre stykker. Læg lidt fars i bunden af et ovnfast fad, og form det til et lidt fladt farsbrød. Læg æblestykkerne og sveskerne oven på, og fordel resten af farsen på dem. Form farsen til et farsbrød, og læg bacon over det. Skub den gerne lidt ind under farsbrødet forneden. Hæld mælk i fadet, og steg farsbrødet ved 180 grader varmluft i ca. 40 minutter, til det er gennemstegt. Mangler baconen lidt farve og sprødhed til sidst, så kan du give det en tur under ovnens grillfunktion.
- Hæld væden fra fadet over i en gryde, tilsæt fløde og smag til med ribsgelé, salt og peber. Giv eventuelt saucen et par dråber kulør til sidst.
Rødkål med æble
- Fjern det yderste blad, og snit rødkålen så fint eller groft, som du ønsker det. Skræl æblet, kassér kernehus, og skær det i både. Smelt smørret i en stor gryde, og sautér rødkålen, indtil den begynder at falde sammen. Tilsæt æble, timian, æblecidereddike, sukker og salt. Lad det simre stille og roligt, til væden er fordampet. Ønsker du en blødere konsistens, kan du tilsætte lidt vand og lade det simre lidt længere. Justér smagen med ekstra eddike, sukker og salt hvis nødvendigt.