Fra peberkagehus til peberkagelandsby

Fra peberkagehus til peberkagelandsby

Det er efterhånden ved at være en tradition for mig at kaste mig ud i konstruktionen af et peberkagehus op til jul (se mit soundslide fra mit første forsøg med et peberkagehus her). Har man ikke prøvet det før, kan projektet synes uoverskueligt, men det er faktisk ikke spor svært at bygge et selv fra bunden. Jovist, det tager lidt længere tid end at bikse et par småkager sammen, men hyggen og samværet omkring pyntningen af det er det hele værd. I år er det blevet til hele seks huse (ja, du læste rigtigt). Først et enkelt med min lillebror og lillesøster for et par uger siden, og så i forrige weekend endte jeg med en hel peberkagelandsby, da fem skønne unger og deres forældre kiggede forbi til gløgg, julehygge og dekorering af de fem huse, som var blevet bagt og limet sammen med glasur forinden. Børnene kastede sig ud i det med liv og sjæl, og de formåede virkelig at sætte deres individuelle præg på dem.

Her kommer et par billeder fra pynte-processen. Nederst i dette indlæg finder i opskrift, link til to forskellige skabeloner samt tips og tricks, hvis man skulle have lyst til at kaste sig ud i det selv derhjemme.

Fra peberkagehus til peberkagelandsby
De to små hytter, der var de eneste to identiske konstruktioner denne aften, er muligvis de nemmeste at lave. Find link til skabelon længere nede. 
Fra peberkagehus til peberkagelandsby

Pyntesessionen slutter først, når der absolut ikke er plads til mere slik og sukkerstads på tag og vægge.

Fra peberkagehus til peberkagelandsby
Dyb koncentration hos mor og datter. 
Fra peberkagehus til peberkagelandsby
Den eneste dreng i selskabet skulle naturligvis have sin egen peberkageborg med tårn. Skabelonen lavede jeg selv ud fra skabelonen til huset forneden. 
Fra peberkagehus til peberkagelandsby

Jeg er vild med dette hus. Link til skabelon findes længere nede. Den er ret simpel, men man kan selv tilføje døre, vinduer og lignende. 

Fra peberkagehus til peberkagelandsby

Gæt hvilket hus, der blev lavet uden skabelon. 

Opskriften til peberkagehuset fandt jeg hos BBC Good Food. Jeg tilsatte blot lidt ekstra krydderier (peber skal der til for at kalde det et peberkagehus, og kanel dufter så skønt og julet). Mængderne angivet forneden giver nok dej til et stort eller to små peberkagehuse. Brug eventuelt overskydende dej til at at udstikke små peberkager i forskellige former og figurer. De smager skønt.

Se skabeloner her og her.

Fra peberkagehus til peberkagelandsby

Peberkagehus

Ingen bedømmelser endnu

Ingredienser

Dej:

  • 250 g smør
  • 200 g brun farin
  • 7 spsk. lys sirup
  • 600 g hvedemel
  • 2 tsk. natron
  • 2 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. kanel
  • 0,5 tsk. sort peber

Glasur:

  • 500 g flormelis
  • 2 past. æggehvider

Noter

Tips og tricks:
  • Prøv at benytte madfarve til at farve noget af glasuren.
  • Har man mod på det, kan man sagtens lave sin egen peberkageskabelon. Hvis ikke, så findes der et rigt udvalg på nettet. Søg på “gingerbread house”.
  • Kagerne kan godt flyde en anelse ud under bagningen. Derfor kan det være en god idé at lægge den brugte skabelon ovenpå den enkelte kagedel, lige når den er kommet ud af ovnen og så skære til, så formen passer. Skulle formene ikke passe helt sammen er det blot om at komme rigelige mængder glasur på, som kan udfylde hullerne.

Fremgangsmåde

Dej:

  • Smelt smør, brun farin og sirup over jævn varme i en gryde. Lad det køle af en lille smule. Bland alle de tørre ingredienser og vend sammen med smør- og sukkerblandingen. Skær ud efter den ønskede skabelon og bag i en 200 grader varm ovn (180 grader ved varmluft) i cirka 12 minutter, indtil kanterne er blevet en anelse mørkere. Lad dem hvile kort på bagepladen, og overfør så delene til en rist for at køle helt af.

Glasur:

  • Pisk flormelis og æggehvider grundigt med elpisker eller i køkkenmaskine. Glasuren skal være rimelig fast, men stadig til at arbejde med. Er den alt for fast, kan man tilsætte en lille smule ekstra æggehvide, men pas på, da glasuren hurtigt kan blive for flydende. Når alle de udskårne kagedele er kølet helt af, kommes glasuren i en sprøjtepose, hvorefter man bruger den til at lime de forskellige dele sammen. Støt eventuelt husets vægge med glas, æggebægre eller lignende. Lad det hele stå nogen tid, ideelt natten over men en time har også fungeret for mig, så glasuren kan tørre, inden huset pyntes.

Pynt:

  • Alle former for slik, sukkerdrys og sukkerfigurer.
  • Pynt huset med slik med den resterende glasur.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments