Reklame for Fiskars
Gennem årene har mange af de gode gamle klassikere fra det danske traditionskøkken fundet vej til siden her. Én mangler dog, og det satte jeg mig tidligere på ugen for at gøre noget ved. Det drejer sig om den gode gammeldags oksesteg, som de fleste herhjemme nok har stiftet bekendtskab med i barndomshjemmet eller måske under et besøg hos bedsteforældrene. Gammeldags oksesteg har muligvis stået i skyggen af andre gode simreretter som osso buco og boeuf bourguignon de senere år, men det vil jeg nu gøre noget ved. Den smager virkelig dejligt – især når den sammen med to slags rodfrugter svømmer rundt i den skønneste rødvinssauce.
Opskriften er udgivet i samarbejde med Fiskars, der har hele 370 års erfaring at trække på. Det har senest ført til Norden-serien, hvor den finske køkkengrejsproducent har ladet sig inspirere af den nordiske natur og traditioner. Serien indeholder blandt andet den ovale støbejernsgryde på billedet, som er udstyret med en aftagelig bordskåner i finsk birketræ.
Det særlige ved Norden-seriens støbejernsgryder og -pander er den såkaldte Thermium™-mineralbehandling. Det giver dem slip-let egenskaber selv ved meget høje temperaturer, og så kan de tåle at blive rengjort med opvaskemiddel i modsætning til andre støbejernsprodukter. Personligt sætter jeg også pris på det enkle og ret maskuline udtryk, så maden tager sig indbydende ud, selv når gryden sættes på middagsbordet. Se i øvrigt også min opskrift på braiserede oksehaler, hvor jeg har brugt en anden gryde fra serien.
Gammeldags oksesteg med et tvist
Idéen til retten her kom blandt andet fra formen på gryden. Den er som skabt til gammeldags oksesteg, roastbeef og grydebrød. Samtidig sendte det våde efterårsvejr mundvandet i retning af simremad med masser af saft og kraft. Og med tanke på samarbejdet med en nordisk producent, gav det ligeledes mening at tage et dyk ned i en af de gode gamle danske retter.
Hvor bedstemor muligvis har serveret sin version af gammeldags oksesteg med brun sovs, så har jeg lige givet den et ekstra pift ved at bruge rødvin. Det giver en skøn smagsmæssig dybde til saucen – hjulpet på vej af løg, hvidløg, tomatpuré, laurbærblade og timian. Du kan dog fint erstatte rødvinen med okse- eller kalvefond, hvis du foretrækker det.
For at afspejle årstiden har jeg tilføjet nogle gode danske rodfrugter, som passer skønt til retten. Jeg serverer den med en skøn mos på både knoldselleri og kartoffel og med en skøn efterårssalat med blandt andet grønkål på siden. Så er der lidt at stå imod med her i den kolde og våde tid, vi går i møde.
Gammeldags oksesteg med rødvinssauce og rodfrugter
Ingredienser
- 1 stort løg
- 3 fed hvidløg
- 1 kg snørret oksesteg af tykkam eller bov
- Olie til stegning
- 3 spsk. tomatpuré
- 7,5 dl rødvin
- 2 dl kraftig okse- eller kalvefond/-bouillon
- 2 laurbærblade
- Et par friske timiankviste eller 1 tsk. tørret
- 2-3 gulerødder
- 2-3 persillerødder
- Majsstivelse til jævning
- 1 nip sukker
- Salt
- Peber
Fremgangsmåde
- Pil løg og hvidløg. Skær løget ud i tynde både, og knus hvidløget let.
- Brun oksestegen grundigt i olie i en gryde, som kan tåle at komme i ovnen. Krydr med salt og peber, og sæt den til side. Sautér nu løg og hvidløg i samme gryde i et par minutter, til løgene er klare. Tilsæt tomatpuréen, og kom nu rødvinen i lidt efter lidt efterfulgt af fond, laurbærblade og timian. Bring gryden i kog, og skum af. Kom oksestegen tilbage i gryden, løg på, og sæt den i en 180 grader varm ovn i cirka 1 time og 30 minutter. Tjek om den er mør. Hvis ikke, lader du den simre videre i gryden i ovnen, til den er mør. Tilberedningstiden kan variere på det enkelte stykke kød.
- Skræl imens gulerødder og persillerødder, og skær dem ud i grove stykker. Kom dem i gryden, læg atter låg på og sæt den tilbage i ovnen. Lad den simre videre i cirka en time. Tjek med en kødnål, om kødet er mørt. Den skal gå igennem uden besvær.
- Tag kødet op af gryden, når det er mørt, og hold det varmt i ovnen. Bring saucen i kog på komfuret, og lad den koge lidt ind, til den har den ønskede smagsintensitet. Jævn med majsstivelse rørt ud i vand, og smag til med sukker, salt og peber.
- Skær kødet ud i skiver ved servering, og læg det evt. tilbage i gryden eller servér kød og sauce for sig. Nyd den gammeldags oksesteg med en god mos – evt. på knoldselleri og kartoffel.