Gammeldags rødkål til julebordet

Gammeldags rødkål opskrift


Rødkål, den uundværlige ledsager til både flæskestegen og andestegen, er nok en af de ting, som rigtig mange køber på glas. Men alle, der har smagt ægte gammeldags rødkål ved, at intet slår den hjemmelavede. Der skal ikke lyde nogle hellige toner herfra. Det har vi i min familie også været tilbøjelige til. Nu skal det dog være slut, for det er kun jul én gang om året, men vigtigst af alt, så smager den hjemmelavede rødkål mange gange bedre end den købte. Når det så ovenikøbet er helt utroligt nemt at lave, så er der virkelig ingen undskyldning for ikke at lave den selv. Det eneste reelle arbejde i en portion hjemmelavet rødkål er sådan set at snitte kålbladene så fint eller groft, som du foretrækker det. Jeg kan godt lide, at den er nogenlunde fin, men ikke så fin som den fra glas. Den må gerne have lidt struktur, og så foretrækker jeg ikke at koge den helt i smadder. Man kan godt lade den simre længere tid end de i alt 40-50 minutter, som jeg gør, hvis man foretrækker det. Tilsæt da blot lidt vand, hvis den koger helt tør. 
Jeg har allerede en opskrift på hjemmelavet rødkål her på bloggen, som jeg lavede for en del år siden, mens jeg boede i Irland. Den smager virkelig dejligt, men den er ikke helt traditionel, da man derovre ikke kan fremskaffe ribssaft. Denne opskrift er dog lige præcis, som jeg forestiller mig, at min vestjyske farmor kogte rødkålen op til jul. Jeg har dog også tilsat en lille smule varme krydderier, som giver lidt ekstra julesmag. Rødkålen kan med fordel laves et par dage før, den skal spises. Lun den da blot forsigtigt op, og gerne med en skefuld fedt fra anden eller flæskestegen.

Gammeldags rødkål til julebordet

Hjemmelavet rødkål

Klassisk opskrift på hjemmelavet rødkål – uundværligt på julebordet til både flæskesteg, and og gås. 
5 fra 4 stemmer

Ingredienser

  • 1 mellemstort rødkål
  • 50 g smør
  • 1 dl lagereddike
  • 2 dl ribssaft
  • 50 g sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk stødt allehånde
  • 1 lille kanelstang
  • 2 stk stjerneanis

Noter

Lav gerne rødkålen dagen før. Det gør kun smagen endnu bedre. 
Overskydende rødkål kan fryses. 

Fremgangsmåde

  • Tag de yderste par blade af rødkålshovedet, skær kålen i fire dele på langs, og snit den så fint eller groft, som du foretrækker det.
  • Smelt smørret i en gryde, kom kålen ved, og lad den stege ved jævn varme i cirka 5 minutter, til den begynder at falde lidt sammen. Hæld nu de resterende ingredienser i gryden, og lad kålen simre under låg ved svag varme i ca. 20 minutter. Tag låget af, og lad det simre i yderligere i 20-30 minutter, til væden næsten er fordampet.
  • Smag til sidst med ekstra eddike, sukker eller salt hvis nødvendigt. Tilsæt også gerne en skefuld eller to af fedtet fra din andesteg eller flæskesteg.
  • Fjern kanelstang og stjerneanis inden servering.
Del indlægget
5 from 4 votes (4 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments