Det er yderst sjældent, at man finder en vegetaropskrift på bloggen, og da jeg var i gang med at oprette denne, opdagede jeg, at jeg ikke engang har en kategori, der hedder “vegetaropskrifter”. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg elsker store, saftige stykker kød, men en sjælden gang i mellem synes jeg alligevel, at det kan være en god idé at tage en kødfri dag – ikke mindst fordi vi danskere helt generelt spiser for meget kød (det belaster miljøet og alt det der).
Her er muligheden – en dejlig, sund og proteinrig servering, som kan være rigtig dejlig her i januar ovenpå al den tunge julemad. Den kan spises alene, sammen med brød, måske med en god tærte eller lignende. Vil man ikke undvære kødet, vil den også være intet mindre end fremragende som tilbehør til et par af slagterens bedste pølser eller et confiteret andelår – faktisk er opskriften inspireret af en ret, jeg ofte har spist på The Market Bar i Dublin, hvor den netop serveres med confit de canard.
Grønne linser fra Puy er i øvrigt rigtig gode, hvis man ikke er så vild med linser. Jeg har selv et lidt underligt forhold til dem, og insisterede indtil for ganske nylig (hvor min søde veninde Sofie serverede en super smagfuld linsegryde for mig) på, at jeg ikke kunne fordrage andet end Puy-linserne. Det gode ved dem er nemlig, at de ikke koger ud men holder formen.
Opskriften passer som et let måltid eller som tilbehør (til kød) til to personer. Spis eventuelt brød til.
Grønne linser fra Puy med karamelliserede løg
Ingredienser
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 stængel bladselleri
- lidt rapsolie
- 125 g grønne linser fra Puy
- 3,5 dl grøntsagsbouillon (hønsebouillon kan også bruges)
- 100 g babyspinat (alm. spinat kan også bruges)
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Pil løgene og hak det ene af dem (det andet gemmes til karamelliserede løg). Pil og hak hvidløg, og snit bladselleri fint. Varm en sjat olie i en gryde, og svits det hakkede løg, hvidløg og bladselleri i et par minutter. Herefter kommes linserne i, og der svitses atter et minuts tid. Hæld så bouillon ved, læg låg på og skru ned for varmen. Lad simre i omtrent 20 minutter, indtil linserne næsten er møre.Imens gryden simrer, skæres det andet løg i både.
- Varm resten af olien i en pande ved svag varme, og steg løgene, indtil de er godt brune og karamelliserede. Det tager cirka 20 minutter. Pas på med ikke at skrue for højt op for varmen, for så risikerer du, at de brænder på.
- Tag låget af gryden med linser, og lad det simre videre i fem minutter, indtil linserne er møre, og væden er kogt en smule ind. Vend spinat i gryden og rør, indtil den er faldet sammen.
- Smag hele herligheden til med salt og peber, og vend de karamelliserede løg i ved servering.