Græskarsuppe med varme krydderier, koriander og ristede kikærter.
Foto Chris Tonnesen
Det har været den smukkeste efterårsdag, det er mandag, og i morgen er det Halloween. Derfor får du i dag opskriften på den lækreste græskarsuppe, der varmer helt ind i sjælen. Opskriften er fra min kogebog Kødfri Mandag, som er udsolgt fra forlaget, men du finder den også i 100 Kødfrie Dage (som er en sammenlægning af Kødfri Mandag og Flere Kødfrie Dage).
Valg af græskar
I suppen her har jeg brugt den klokkeformede butternut squash, som jeg normalt bare skræller med en kartoffelskræller. Det er efter min mening klart nemmest. Du kan dog snildt bruge eksempelvis hokkaido. Begge slags er dejligt alsidige i køkkenet og lækre i både det søde og det salte køkken. Væger du at bruge en økologisk hokkaido, kan du i øvrigt undlade at skrælle den. Så skal den bare vaskes grundigt, da skrællen fint kan spises.
Skulle du stå med en rest fra dine Halloween-græskar, så kan du også bare smide den i suppen for at undgå madspild. Man køber dem sjældent til madlavningen – de er også lidt tunge at slæbe hjem i indkøbsposen, og så smager de af lidt mindre. Jeg har dog med succes brugt dem i en græskartærte med en masse varme krydderier.
Græskarsuppe med masser af krydderier
I min græskarsuppe kommer der også både hvidløg, karry og ingefær, som klæder det sødelige græskarkød så fint. Det giver en virkelig dejlig kontrast, og skal det være rigtig godt, så kan du også lave de lækre ristede kikærter til. De er i øvrigt også gode bare at spise som snacks.
Selv om der er ristede kikærter på toppen, serverer jeg gerne suppen med lækkert brød til.
Se også min opskrift på græskarsuppe med chilitopping, andebrystet med græskarmos og den krydrede græskartærte, hvis du har huset fuldt af græskar.
Græskarsuppe med karry, ingefær og koriander
Ingredienser
- 600 g græskar (fx butternut eller hokaido)
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 stængler bladselleri
- Olie til stegning
- ½ - 1 spsk karry
- 1 tsk. hakket ingefær
- 1 liter grøntsagsbouillon (eller hønsefond)
- En lille sjat fløde (valgfri)
- Et par stængler koriander
- 1 portion ristede kikærter (se længere nede)
- Salt og peber
Ristede kikærter
- 1 ds kikærter
- 1 spsk. olivenolie eller anden god olie
- ½ tsk. karry
- ½ tsk. chilipulver
- Salt
Fremgangsmåde
- Skær græskaret i grove tern på cirka 1,5 x 1,5 centimeter. Pil og hak løgene og hvidløgene, og snit bladsellerien . Varm lidt olie i en stor gryde, og brænd karryen af. Tilsæt løg og hvidløg, og sautér ved jævn varme i et par minutter, inden du tilsætter bladselleri, ingefær og græskar.
- Sauter yderligere et par minutter, og hæld nu grøntsagsbouillonen (eller hønsebouillonen) ved. Lad det simre, til græskarternene er møre. Det tager 15-20 minutter. Blend suppen, og tilsæt eventuelt fløde. Smag til med salt og peber.
- Hak korianderen. Kom suppen i skåle, og top med ristede kikærter og koriander.
Ristede kikærter
- Dræn kikærterne, og tør dem på køkkenrulle eller et rent viskestykke. Kom dem i en fryseposte sammen med oliven- olien og krydderierne, luk posen, og ryst den godt. Fordel på en bradepande beklædt med bagepapir, og bag i ovnen i 30-35 minutter, til de er sprøde.