Tusind tak for de mange rare kommentarer og lykønskninger i forbindelse med nyheden om min kogebog. Da jeg for snart syv år siden startede denne blog, havde jeg aldrig drømt om, at den ville føre til, at jeg en skønne dag kunne lave det, jeg elsker allermest. Det vil sige ikke kun her i mit onlineunivers eller hjemme i privaten. Det nok helt naturligt at kigge lidt indad lige nu, og jeg må indrømme, at denne blog har givet mig mere, end jeg nogensinde havde turde håbe på. Her mener jeg ikke blot bogen. Et kæmpe netværk fyldt med ligesindede, tonsvis af inspiration fra jer både i kommentarfeltet og på facebook, muligheden for at lave mine madkurser og ikke mindst større kulinariske færdigheder, fordi bloggen får mig til at prøve nyt. Tanker om alt dette giver mig en fornyet energi til at sprede min kærlighed til mad.
Jeg kom vist for noget tid siden til at love at diske op med opskriften på de her helt og aldeles fantastiske gratinerede blåmuslinger. De kom på bordet en fredag aften under min første egentlige gæstemiddag i min nye lejlighed i København (inden den sommerlige kylling i hvidvin, fløde og estragon). Aftenen forinden var jeg kommet til at købe halvandet kilo blåmuslinger til trods for, at jeg kun skulle lave aftensmad til mig selv. For at undgå madspild var det derfor oplagt at lave en portion gratinerede blåmuslinger af resterne. Det er en af de letteste forretter, jeg kender, som samtidig smager helt afsindigt godt.
Jeg brugte de vakuumpakkede, MSC-certificerede blåmuslinger fra Vilsund, som ikke kræver meget andet end en tur under rindende vand. Er der åbne muslinger iblandt dem, så giv dem et bank mod køkkenbordet. Lukker de sig ikke, er de døde og skal kasseres. Til gratinerede muslinger er det særligt vigtigt ikke at give muslingerne for lang tid i gryden, da de efterfølgende skal under ovnens grillfunktionen. Tre – fire minutter med lidt væde, gerne hvidvin, burde være rigeligt. Måske en anelse længere, hvis der ikke er ordentligt knald på blusset.
Til denne opskrift benytter jeg cirka-angivelser ved mængden af ingredienser. Uanset hvad er den så lige til, at det næsten ikke kan gå galt. Benyt en rest blåmuslinger, eller følg opskriften på dampede blåmuslinger herunder. Dette kan evt. gøres dagen før, de gratinerede blåmuslinger skal serveres.
Gratinerede blåmuslinger
Ingredienser
Hvidvinsdampede blåmuslinger
- 1 – 1,5 kg blåmuslinger
- Olie eller smør til stegning
- 2 – 3 fed hvidløg (hakket)
- 1 lille løg (hakket)
- 1 glas hvidvin (fx tør Riesling)
- Evt. et par kviste timian eller en lille dusk persille
Gratinerede blåmuslinger
- Ca. 750 g dampede blåmuslinger (mængden kommer sig ikke så nøje – sørg blot for at lave ekstra hvidløgssmør og rive lidt ekstra ost, hvis portionen er en del større)
- 100 g blødt smør
- 2 – 3 fed hvidløg (finthakket)
- 1 spsk. hakket persille
- Sort peber
- En lille håndfuld rasp
- En lille håndfuld fintrevet parmesan eller anden hård ost
Fremgangsmåde
Hvidvinsdampede blåmuslinger
- Skrub muslingerne hvis nødvendigt, fjern “skægget” og kasser åbne muslinger, der ikke lukker sig efter et bank mod køkkenbordet. Varm olie eller smør i en stor gryde, sauter hvidløg og løg kort, uden at det tager farve. Tilsæt hvidvin, muslinger og evt. krydderurter og læg låg på gryden. Damp muslingerne i vinen i ca. 3 – 4 minutter, indtil de har åbnet sig. Kasser lukkede muslinger og afkøl inden opskriftens næste trin.
Gratinerede blåmuslinger
- Fjern den øverste muslingeskal og læg den nederste med blåmuslingen i et ovnfast fad eller på en bageplade. Rør smør, hvidløg, persille og peber sammen og fordel på muslingerne. Drys med rasp og parmesan og grill ved høj varme under ovnens grillfunktion, indtil toppingen er sprød.Server muslingerne som de er eller sammen med en god salat. Et køligt glas hvidvin hertil er næsten obligatorisk.