Indlægget er udgivet i samarbejde med Morsø
Når dagen starter allerede klokken 3.40 om morgenen, så føles den en anelse lang. Jeg var nemlig i Go’Morgen Danmarks studie endnu en gang, hvor jeg varmede op til weekenden (og påsken) med en omgang lammekrone med løgpuré, portvinsreduktion og blancheret kål. Værterne var vilde med kombinationen, og det varmer altid, når de bliver hængende og spiser løs, selv når kameraerne er slukket. Inden jeg helt smækker benene op og indtager sofaen for resten af aftenen med dertilhørende tomme kalorier og venindehygge, vil jeg dog først dele en ny opskrift. Den blev faktisk til i forbindelse med event med den nordjyske virksomhed Morsø, hvor jeg i øvrigt lavede lammefilet, som inspirerede morgenens opskrift. Mere om den en anden god gang.
Morsø er dem med den lækre udeovn, hvis det skulle sige nogen noget. De har netop lanceret en kogegrejsserie i støbejern, og det var i forbindelse med dette, at førnævnte event fandt sted. Her skulle jeg og et par andre bloggere benytte både det og udeovnen til en fireretters menu, hvis man tæller den indledende snack med, og jeg valgte simpelthen at udfordre mig selv ved at lave alle mine retter i ovnen.
Gratinerede østers som selv østers-skeptikere vil elske
Min snack, der dog også kunne gå som en lækker forret, bestod af gratinerede østers. Jeg må ærligt indrømme, at selv om jeg spiser østers, hver gang jeg kan komme til det, så har jeg endnu ikke helt lært at sætte pris på dem (jeg håber på, at det er en tilvænningssag). Eller det var i hvert fald, indtil jeg deltog på en østerstur til Limfjorden og Vadehavet i efteråret, hvor jeg fik serveret de lækreste gratinerede østers. De inspirerede den ene af mine opskrifter til Morsø-arrangementet, hvor de viste sig at være et kæmpe hit. Hvis du endnu ikke helt har lært at sætte pris på østers, så er det altså bare en rigtig god måde at indtage dem på, så jeg håber, at opskriften her kan inspirere, selv hvis man hører til blandt østersskeptikerne.
Morsø havde til arrangementet fået fat i nogle fantastisk flotte Limfjords-østers, som med mine lidt uprøvede østersåbningsfærdigheder var noget af en udfordring. Den anden slags, Stillehavs-østersen, som man finder i både Vadehavet og længere mod syd, er mere håndterbar, er min erfaring. Heldigvis går det lidt nemmere, hvis man smider dem på grillen, til de begynder at syde og boble indeni. Så er det blot på med en stor grillhandske, og så går det hele meget lettere. Jeg vil ikke komme for meget ind på østersåbnings-teknikker. Er man ny i det, så er det meget bedre at tage et kig på Youtube. Det var sådan, jeg selv lærte det.
Lyst til flere opskrifter med østers? Se også opskriften på det dekadente skaldyrsfad med østersvinaigrette.
Gratinerede østers med hvidløg, persille og parmesan
Ingredienser
- 12 østers
- 1 dl cremefraiche 38%
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk. hakket bredbladet persille
- ½ dl rasp
- 50 g parmesan
- Salt, peber
Fremgangsmåde
- Bland cremefraiche med fintrevet hvidløg, persille, salt og peber. Åbn østers, kassér den overskydende væde og løsn østersen fra skallen med østerskniven. Tjek for eventuelle skalrester. Fordel cremefraicheblandingen oven på og top med rasp og fintrevet parmesan. Grill østers til toppingen begynder at blive gylden.