Foto Ditte Ingemann
Sponseret
I mit barndomshjem grillede vi altid over kul, men nu i mit voksenliv er det altid på gasgrill. Det skyldes ikke bare mit samarbejde med Kosan Gas, som dagens opskrift er lavet til, men især det, at et helt almindeligt hverdagsmåltid på ingen tid kan tilberedes over grillen ved en spontan beslutning. Det skete så sent som i går aftes, hvor jeg havde marineret nogle dejlige økologiske nakkekoteletter i hvidløg, korinaderrod, soja og palmesukker, som vi lige inden spisning valgte at smide på grillen. Havde vi haft kulgrill, var det aldrig sket, da de rumlende maver ikke kunne vente på, at kullene blev klar.
Dagens opskrift byder ikke på nakkekoteletter, men derimod på pocherede æg, lufttørret skinke og grillede asparges. Jeg er vild med at grille grønt, og herhjemme er både majs, padronpeber og eksempelvis asparges et evigt hit, når vi griller. Opskriften her blev lavet for lidt tid siden, da danske asparges stadig lokkede i butikkerne, men du kan få udenlandske året rundt, og hvis du helst vil gemme aspargesspisningen til næste forår, så kan du sagtens grille andre gode grøntsager og komme dem i salaten. Ja selv salaten kan faktisk grilles, hvis du skulle få lyst til det.
Jeg har brugt grønne asparges, men du kan også bruge de fine hvide asparges. Husk dog blot, at de skal skrælles før brug.
Se i øvrigt flere af mine grillopskrifter på Kosan Gas’ hjemmeside, hvor de har lavet et helt univers med lækker mad på grill. Opskrifterne står både jeg og en håndfuld andre madkyndige skribenter for.
Salat med grillede asparges, pocherede æg og lufttørret skinke
Ingredienser
- 500 g grønne asparges
- Olie til pensling
- 4 æg
- ½ dl eddike
- 1 stk hjertesalat
- citronsaft efter smag
- olivenolie efter smag
- 80-100 g lufttørret skinke
- 1 potte brødkarse
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skyl asparges grundigt, og tør dem. Skær dem på langs, hvis der er tale om tykke asparges, og kassér enderne. Pensl dem med olie, og grill dem, til de er møre, men stadig har bid. Skær dem evt. i mindre stykker.
- Bring en gryde med vand i kog, og tilsæt eddike. Slå æggene ud i fire små skåle, og pochér dem et efter et ved at lave en cirklende bevægelse med en grydeske i det simrende vand, så der dannes en lille hvirvelstrøm.
- Hæld forsigtigt ægget i, lad ægget simre i ca. 3 minutter, og tag det op med en hulske.
- Skær salaten i grove stykker, og dryp lidt citronsaft og olivenolie over. Anret den på et fad eller på fire tallerkner sammen med de grillede asparges, pocherede æg og den lufttørrede skinke. Krydr med salt og peber, og pynt med brøndkarse. Servér salaten med godt brød.