Min søde sambo mener, at hun er begyndt at spise mindre sundt, efter jeg flyttede ind for et halvt år siden. Nu kommer hun eksempelvis også fløde i kartoffel-porresuppen, efter jeg har serveret min version for hende, for “det smager jo bedre,” som hun sagde den anden dag. Smag er vigtig for mig, og jeg vil til hver en tid hellere spise lidt mindre end at gå på kompromis med den gode smag. Ind imellem er mine cravings dog heldigvis rettet mod sund og let mad, hvor man kan spise, lige så meget man lyster med god samvittighed. Det har især været tilfældet denne uge efter et hårdtpakket restaurantprogram under sidste uges Dining Week (spiste på Restaurant Kanalen, Grønbech & Churchill + Nimb Brasserie) samt en testsmagning af chokolademousser og påskeæg sammen med en flok chokoladeentusiaster tidligere denne uge. Det lyder måske som drømmejobbet, men efter ni chokolademousser og 20 påskeæg har jeg nærmest været i sukkerchok lige siden.
Sund, let og lækker mad skulle der derfor til, og lørdagens frokost bestod således af marineret og pandestegt kyllingefilet med en lækker og grov vintersalat på rosenkål, hjertesalat, porre, æble og gulerod. Sammen med en god vinaigrette med sennep og honning er det noget nær det perfekte måltid, når det skal være nemt og sundt – og ikke mindst i sæson her i vinterens sidste etape, hvis man lige ser bort fra hjertesalaten.
Der er nok en del derude, som ikke er så glade for rosenkål – måske fordi man har fået serveret den overkogte slags, som kan tage pusten fra selv den mest ihærdige kålelsker. Prøv denne friske version, hvor kålens bitterhed får modspil af både æblets og vinaigrettens søde og syrlige smag. I vil ikke fortryde det.
Grov vintersalat med timian- og hvidløgsmarineret kylling
Ingredienser
Ingredienser til kyllingen:
- 2 kyllingefileter
- 3 spsk. olivenolie
- 1 tsk salt
- 0,5 – 1 tsk. sukker
- 3 fed hvidløg (hakket eller presset)
- 1 tsk tørret timian
- En smule citronsaft
- Friskkværnet sort peber
- En smule olie/smør til stegning
Ingredienser til salaten:
- 1 gulerod
- 4 – 5 rosenkål
- 1 hjertesalat (mini-romaine – andre salater kan også bruges)
- En kvart porre
- 1 lille æble (gerne syrligt)
- Lidt mandler eller andre nødder (grofthakket)
Honning- og sennepsvinaigrette:
- 3 spsk. olivenolie
- 2 spsk. eddike (evt. hvidvinseddike)
- 1 tsk. dijonsennep
- 1 tsk. honning
- 0,5 tsk. timian
- 0,5 fed hvidløg
- Salt og peber
Noter
Fremgangsmåde
Kylling:
- Bland marinaden til kyllingefileterne af olivenolie, salt, peber, timian, hvidløg, sukker og citron. Marinér i mindst en time. Steg herefter på panden i olie, smør eller begge dele – først ved jævn til høj varme, indtil kyllingefileterne er brunet på begge sider. Herefter på lav varme indtil de er gennemstegt.
Salat:
- Imens laves salaten. Skræl og riv gulerod, pil de yderste blade af rosenkålene, skær roden af og snit fint. Skyl hjertesalat og skær i strimler, snit porre fint og riv æblet groft. Bland det hele sammen og top med lidt hakkede mandler.
Honning- og sennepsvinaigrette:
- Lav evt. en vinaigrette ved at blende alle ovenstående ingredienser sammen. Smag til og juster med mere sennep, honning, eddike eller olie hvis nødvendigt. Vend evt. dressingen i salaten lige inden servering.