Min guide til Barcelona starter medForrygende rejer med hvidløg og tomat på Bodega 1900. Det var en af turens højdepunkter.
Når en madskribent og en Michelinkok rejser sammen, handler det ikke overraskende om at spise sig igennem rejsedestinationen. En af vore foretrukne byer at gøre det i er Barcelona, som både lokker med et dejligt mildt klima og skøn, skøn mad – det gælder i øvrigt både de afslappede måltider såvel som den mere avantgarde gastronomi, som Spanien er berømt for. Alene i år har vi besøgt Barcelona to gange, og med grundig research og en masse kokketips på hånden er det blevet til nogle helt igennem fantastiske oplevelser, som det næsten ville være uforskammet ikke at dele med ligesindede. Vi har besøgt rigtig mange gode steder, men kun de bedste er med i min guide til Barcelonas bedste restauranter.
elBullis arv
Oliven a la elBulli på Disfrutar
Kan du huske elBulli? Til dem, der ikke kan, så var det noget med verdens bedste restaurant og molekylær gastronomi. Det kan godt være, at elBulli har været lukket i årevis, men ånden lever videre, og så står Albert Adrià, bror til Ferran Adrià (manden bag elBulli) bag flere af byens bedste spisesteder. Og på flere af de mere ambitiøse restauranter gør kokkene deres for at løfte arven efter elBulli, og når de gør det godt, så er det virkelig værd at rejse efter. Når de til gengæld gør det halvhjertet, eller når evnerne ikke rækker, så er det om at gå en stor bue udenom. Her vil det til hver en tid være at foretrække en af de mange hyggelige tapasbarer, hvor der er liv og høj stemning, og de mange små retter lander foran dig i en lind strøm. Vi er især vilde med deres fremragende lufttørrede skinker, de stegte kæmperejer og muslinger i forskellige størrelser og former i delikate saucer. Det er simpelt, men vanvittigt godt!
At sammenligne gourmetrestauranterne med tapasbarerne er lidt ligesom at sammenligne pærer og bananer. De kan hvert deres, og jeg ville være ked af at undvære både den ene og den anden, hvis tiden og budgettet er til begge. Heldigvis er det en hel del billigere at spise ude i Spanien end i Danmark, så sandsynligheden for at få en vred bankrådgiver i røret efter en tur dertil er ikke stor.
Udsigt fra baren på Tapas 24
Børn er velkomne
Spanien er i øvrigt også et godt sted at rejse uanset om I er vordende forældre eller børnefamilie. Det er vores oplevelse, at børn generelt er velkomne på spisestederne, og de lokale selv ser heller ikke forhindringer i at have deres børn med på restaurant. Under årets første tur var jeg højgravid, og dermed kunne jeg ikke spise flere af serveringerne på gourmetrestauranten Disfrutar (læs mere om den længere nede). Kokkene sørgede for, at jeg fik andre ting at spise, og nogle af mine retter var næsten bedre end dem, der blev serveret på den anden side af bordet. Det er ret imponerende sammenlignet med andre gourmetsteder, jeg har oplevet.
Anden tur var med baby Julius, der sov sig igennem de fleste måltider i sin klapvogn. Igen var det at have en baby med intet problem på de forskellige steder, hvor personalet sørgede for, at vores bord havde plads til den lille ved siden af.
Barcelonas bedste restauranter
Bodega 1900
Bodega 1900 er en af Albert Adriàs spisesteder, hvoraf flere optræder her på listen. Hvis navnet klinger bekendt, så er det sandsynligvis på grund af hans berømte storebror, Ferran Adrià, som jeg har nævnt længere oppe. Han er manden bag den eksperimenterende elBulli, der i en årerække var kendt som verdens bedste restaurant, og som har inspireret kokke kloden rundt. Når man herhjemme har oplevet ”kaviar” på forskellige ingredienser sat med agar agar, eller når der har været spiselig sne på menuen, så er der altså tale om arven efter Ferran Adrià.
Bodega 1900 ligger lige overfor Albert Adriàs berømte Tickets, og grundet rod med nogle restaurantbookinger, endte vi med at tage en gastronomisk tour de force: Vi spiste simpelthen på begge restauranter på én og samme aften. Tickets har efterhånden eksisteret i nogle år, og den er muligvis Barcelonas mest berømte restaurant. Jeg ville dog klart vælge Bodega 1900, hvis jeg næste gang skulle vælge imellem de to.
Bodega 1900 er en sammensmeltning af en klassisk og en moderne tapasbar med velkendte tapasfavoritter, dog enkelte steder tilsat et avantgardistisk pift (der er eksempelvis de berømte ”oliven” kendt fra elBulli, som slet ikke er oliven, selv om de smager sådan). Der er også tale om virkelig gode råvarer, og efter min mening er det her et af de steder, du ikke må gå glip af, hvis du vil opleve førsteklasses tapas i Barcelona. Priserne er tilmed overkommelige, men bemærk, at bordbestilling er nødvendig.
Bodega 1900
Adresse: Tamarit 91, 08015 Barcelona, Spanien
Tlf. +34933252659
[email protected]
www.bodega1900.com
Hoja Santa
“Ugly tomato” med pico de gallo-skum og hindbær på Hoja Santa
Hvem skulle have troet, at du spiser den allerbedste mexicanske mad uden for Mexico? Det spørgsmål har jeg hørt stillet i forbindelse med Hoja Santa, og det er også min egen personlige oplevelse. Jeg har før tilbragt to uger i Mexico, men Hoja Santa fejer efter min mening al konkurrence af banen i forhold til det, jeg har smagt i genren i og uden for Mexico. Endnu engang er der tale om et af Albert Adriàs steder, og hvor er det bare gennemført.
Service, omgivelser, mad – ja, det hele – var i top. Stedet har skam også erhvervet sig en Michelinstjerne, og det kan heller ikke undre efter et besøg. Du kan enten vælge at gå a la carte eller tage den store menu, som er et udpluk af retterne fra a la carte. Nogle ting kender du måske fra det mexicanske køkken, fx tacos der her var med helstegt pattegris, men du vil med næsten med garanti prøver nye og spændende sammensætninger i de kunstfærdigt anrettede serveringer.
Hoja Santa
Adresse: Av. Mistral 54, 08015 Barcelona
Tlf. +34933482194
[email protected]
www.hojasanta.es
Niño Viejo
Glad stemning på Barcelonas bedste taco-bar
Lige ved siden af Hoja Santa ligger gourmetrestaurantens lillebror, Niño Viejo. De to steder deler faktisk toiletter, og der er gennemgang uden at skulle forlade restauranten. Her er der liv og glade dage i den lille tætpakkede restaurant, der byder på cocktails og de lækreste tacos. De beskriver det selv som mexicansk street food, og priserne hører også til i den lave ende.
Selv om vi godt mætte efter et besøg på Hoja Santa, måtte vi lige prøve et par tacos, og nøj hvor var det godt. Især deres taco al pastor får mundvandet til at løbe alene ved tanken. Til de, der ikke kender taco al pastor, så er det en taco med svinekød og ananas stegt på spyd (ligesom en shawarma).
Niño Viejo er et af de steder, der står øverst på listen, næste gang jeg besøger Barcelona. Afslappet, godt, billigt og festligt. What’s not to love!
Niño Vieje
Adresse: Av. Mistral 54, 08015 Barcelona
Tlf. +34 933482194
[email protected]
www.ninoviejo.es
Bar Cañete
Venusmuslinger på Bar Cañete. Deres rejer med hvidløg er også et must.
Bar Cañete er faktisk det eneste spisested på listen, hvor jeg har spist under begge førnævnte ture, og det er der én god grund til. De er her tale om en virkelig populær tapasbar, hvor gæster kan sidde langs den lange bardisk og følge med, når tjenerne skærer skinker og anretter. Det er også muligt at sidde ved borde bagerst i lokalet, men har du mulighed for det, (dvs. har du ikke brug for plads til en klapvogn), så vil jeg anbefale dig, at du tager imod et eventuelt tilbud om at sidde i baren. Stedet hitter både blandt lokale og turister. Således var der vist udelukkende lokale, da vi besøgte restauranten i januar, men en benævnelse i Lonely Planet får også besøgende udefra til at valgfarte til.
Der er skøn stemning, venlig betjening og rigtig gode tapasklassikere på menuen. Jeg var især vild med deres gambas al ajillo (rejer med hvidløg), der her inkluderer en stegt tomat, der klæder rejerne så fint.
Tapasbaren ligger i øvrigt dejligt centralt på en sidegade til Ramblaen, så du slipper for at hoppe i en taxa eller vade byen tyndt.
Bar Cañete
Carrer de la Uniò 17, 08001 Barcelona
Tlf. +34 932703458
www.barcanete.com
Disfrutar
Majs og lever. Simpelt og smukt.
Gourmetrestauranten Disfrutar er en af byens yngre spisesteder. Det blev åbnet af tre forhenværende elBulli-kokke, der på rekordtid sikrede restauranten en stjerne i Michelins lille røde guide. Her er der tale om et temmelig avantgarde køkken, hvor kokkene virkelig folder sig ud på den kreative bane. Efter min mening kan den slags let kamme over, og nogle af mit livs mest skuffende måltider har netop været på højtprofilerede restauranter, som gør sig i den slags. Alligevel var besøget på Disfrutar en helt igennem fantastisk oplevelse, fordi at kokkene er super dygtige, men også fordi, at det legende og det avantgarde aldrig bliver på bekostning af den gode smag.
Hertil skal det tilføjes, at det er et enormt dejligt spiselokale, hvor man har udsyn til kokkenes arbejde i det åbne køkken, og så er betjeningen varm og helt nede på jorden, selv om vi befinder os i de højeste gastronomiske luftlag. Jeg gætter på, at restauranten sigter efter en stjerne eller to mere i Michelinguiden, og med min oplevelse under vores besøg, vil det undre mig, om den ikke var i hus inden alt for længe.
Jeg var som nævnt tidligere gravid under mit besøg, og derfor kunne jeg ikke spise flere af retterne, som indeholdt rå ingredienser eller alkohol. Det var dog slet ikke noget problem. Køkkenet sørgede for, at jeg fik andre retter, som var så gode, at de på ingen måde føltes som en erstatning.
Disfrutar
Villarroel 163, 08036 Barcelona
Tlf. +34 933486896
[email protected]
www.disfrutarbarcelona.com
Også værd at nævne
Barcelonas mest berømte restaurant
Mandelis på friske grønne mandler på Tickets bliver lavet fra en lille vogn, de ruller ind til bordet.
Tickets er selvfølgelig også værd at nævne, når man taler om restauranter i Barcelona. Det er muligvis byens mest berømte restaurant, og det er da også sjovt at opleve. Vi tog menuen, men jeg synes, at der var mere leg og cirkus end egentlig god smag, og så sidder man altså helt elendigt på deres havemøbel-agtige stole gennem de timer, som det tager at spise sig igennem menuen. Skulle jeg besøge stedet igen, så ville jeg uden tvivl vælge et par retter fra deres a la carte-menu. Det så jeg flere af de andre gæster gøre, og det så lækkert ud.
Byens bedste churros
Byens bedste churros
Når du er i Barcelona, så bør du næsten også smage den spanske churros, som vel bedst kan beskrives som en slags spansk donut. En af byens bedste af slagsen får du hos Xurreria San Roman (Carrer dels Banys Nous, 8 08002 Barcelona) i det gotiske kvarter. Folk står simpelthen i kø for at få fingrene i den sprøde friterede dej, som er helt igennem fantastisk. Stedet har ligget der i knap 50 år, så den gamle churro-mester kan altså sit kram. Snup en pose churros for en slik, og køb en kop kaffe et andet sted og nyd dem på en solfyldt plet.
Tapas 24’s berygtede bikinier
De berømte bikinier på Tapas 24 er med smeltet ost, skinke og trøffel.
Tapas 24 er også en benævnelse værd alene for deres ”bikinier” med trøffel, skinke og ost. Helt forrygende! Resten af de retter, vi spiste, smagte også godt, og jeg ville også hellere end gerne sætte skeen i endnu en portion af deres fremragende chokolademousse med olivenolie og salt. En klassisk spansk kombination, som smager rigtig godt her.
Frokost på byens store marked
Hjertemuslinger på Pinotxo Bar på Boqueria-markedet
Det store madmarked Boqueria er naturligvis heller ikke til at komme uden om. Jeg har spist fire forskellige steder der på de to ture, og alle steder har været virkelig lækre. Det mest berømte af markedets spisesteder er Pinotxo Bar, hvor den karismatiske ejer Juanito gladelig stiller op til foto med opadvendte tommelfingre og et kæmpe smil. Stedet er kendt som en af byens rigtig gode tapasbarer, og jeg har læst et sted, at selveste Ferran Adrià skulle lægge vejen forbi i ny og næ. Det kan være svært at komme til, så jeg anbefaler, at du kommer uden for de sædvanelige spisetider, hvis du er utålmodigt anlagt.
Den karismatiske Pinotxo-indehaver Juanito er altid klar med et smil
En gammel kending
Cal Pep er også et af de steder, som bliver nævnt jævnligt, når folk skal anbefale steder at spise i Barcelona. Jeg besøgte restauranten for år tilbage, og jeg husker med glæde på måltidet. Især en ret med friterede artiskokker står klart i erindringen. Bemærk, at der kan være lang kø, som kom gerne tidligt.
Romantisk middag på Bar Mut
Og så en sidste anbefaling fra min hånd for af afrunde min guide til Barcelonas bedste restauranter. Både Bar Brutal og Bar Mut er blevet os anbefalet, men vi nåede kun at spise på sidstnævnte. Stedet er på én gang klassisk og smart, servicen var so so, men maden var dejlig. Vi sad i baren og smæskede os i de lækreste skaldyr, som var lagt frem i montren foran os. Lyset er dæmpet og stemningen god, så det ville være oplagt til en romantisk middag.