Nogle retter forbinder jeg med “herremad”, mens andre for mig hører til den mere tøsede genre. Tærter og cupcakes hører for mig til sidstnævnte, mens store saftige stykker rødt kød, pulled pork og alt under Hüttemeiers Herremiddag-afsnit i den store, gule bog hører til den første. Sådan er det også lidt med dips. Jeg kender flere af hankøn, som ikke kan udstå hummus, mens ovenstående fetadip, haydari, er blevet lovprist af mange. Sidst var, da en flok venner var inviteret til en afslappet middag en fredag aften, hvor jeg ønskede at lave en let og lækker middag i stedet for at stå i køkkenet i timevis, som jeg alt for ofte har for vane. Her blev ovenstående dip serveret sammen med en limabønnesalat, letsyltede peberfrugter, oliven, og ost som en tapasagtig forret. Er der nogle retter, som i ser som “feminine” eller “maskuline”?
Mængdeangivelserne giver en ret stor portion, så den kan nemt halveres, hvis man ønsker det. Den passer til gengæld perfekt til en af de store blokke fetaost, som man kan købe i supermarkedet (ofte under andre navne – kun grækerne må kalde deres ost feta) eller hos den etniske grønthandler. Det er også der, man finder ajvar, som er en slags peberfrugtpuré. Jeg har lavet dippen med succes uden, men hvis du bor i nærheden af en etnisk grønthandel, vil jeg anbefale, at man lige stikker forbi. Her finder man typisk også resten af ingredienserne til dippen. Jeg bruger ikke præcise mål, når jeg laver dippen, så nedenstående mængdeangivelser skal blot ses som forslag. Prøv dig selv frem, juster evt. med ekstra chili, hvidløg eller peberfrugt og find frem til den dip, der passer bedst til dig.
Jeg plejer at blende hvidløg, chili, ajvar samt noget af persillen, fetaen og peberfrugten. Dernæst tilsætter jeg de sidste ingredienser og blender med kort, så man får en lidt grov dip. Er det en meget heftig blender, man har bruger, kan man også hakke de sidste ingredienser og mose den resterende fetaost i dippen med en gaffel.
Fetadippen er god til mange ting. Eksempelvis til lammekølle, tapasbordet eller bare som dip med brød eller sprød crostini.
Haydari (fetadip med peberfrugt)
Ingredienser
- 400 g feta
- 1 rød peberfrugt (undgå at bruge snackpeber)
- 0,5 – 1 dl ajvar (peberfrugt relish – kan købes hos etniske grønthandlere. Kan erstattes med ekstra rød peber)
- 1 chilipeber
- 3 fed hvidløg
- 0,5 bundt bredbladet persille
Fremgangsmåde
- Blend alle ingredienser, men hold halvdelen af peberfrugten, persillen og fetaosten tilbage. Kom det sidste i til sidst, og blend med ganske kort, hvis man ønsker en lidt grov puré. Smag evt. til med salt og peber. Bemærk dog, at fetaosten allerede er salt, så det er ikke sikkert, at det er nødvendigt med ekstra.