Rustik efterårsmad – hel, ovnstegt kylling med rodfrugter

Rustik efterårsmad - hel, ovnstegt kylling med rodfrugter
Det færdige resultat
IMG_3491a
Grøntsagerne inden de kommes i ovnen med kyllingen (farverne alene gør mig glad)

Min mor har været syg i dag, så jeg tilbød at lave mad. Jeg ville egentlig have lavet en af mine yndlingsthairetter, men de havde ikke en af ingredienserne i den asiatiske butik, jeg besøgte. Ved køledisken i supermarkedet ved siden af kom jeg så i tanke om en ret, som jeg fik på restauranten Sct. Oluf i Århus i lørdags, og som smagte så godt, at jeg har fantaseret om den adskillige gange siden. Den bestod af kalvefilét serveret med rodfrugter, løg, svampe og den lækreste sovs, som jeg ikke helt ved, hvordan de fik fremtryllet.

Jeg besluttede mig for at opfinde min egen version af retten (helstegt kylling på en bund af rodfrugter, løg, svampe og urter). I frugt- og grøntafdelingen fandt jeg pastinakker og markchampignon, i min mors køkken gulerrødder, hvidløg og kartofler, og i haven plukkede jeg så stor en håndfuld rosmarin, at køkkenet endte med at dufte helt af Provence.
Det smagte intet mindre end forrygende – PRØV det. Jeg elsker rettens rustikke kvaliteter – det hele smides sammen i et fad og ender med at smage som en lille bid af himlen. Skyen brugte jeg som base i en fløde- og portvinssovs, som komplimenterede retten super godt.
Til dessert fik vi en bagt æblekage med kanel og rosiner fra madmagasinet Spis Bedre (den kommer på bloggen imorgen eller en af de nærmeste dage), da jeg havde sagt til nogle studiekammerater, at jeg ville bage kage til morgendagens feedbackrunde (vi har lavet et slankesite – ironisk at servere kage til feedbacken, som en af pigerne fra min gruppe kommenterede).

Rustik efterårsmad - hel, ovnstegt kylling med rodfrugter

Rustik efterårsmad – hel, ovnstegt kylling med rodfrugter

Ingen bedømmelser endnu
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 kylling
  • 3 rødløg (skåret i kvarte)
  • 3 pastinakker (skåret i kvarte)
  • 4 gulerødder (skåret i 2 -4 stykker)
  • så mange kartofler i kan spise (skåret i kvarte)
  • en håndfuld svampe (jeg brugte markchampignon)
  • ½ – 1 hel hvidløg delt i fed (upillede)
  • et par kviste rosmarin (plukket i mindre stykker)
  • en god sjat olivenolie
  • groft salt og peber (jeg brugte citronpeber)
  • Fløde- og portvinssovs
  • sky fra kyllingen
  • 1 – 2 dl kyllingefond
  • 1 – 2 dl piskefløde
  • en sjat portvin
  • en smørbolle (1 spsk blødt smør blandet med 1 spsk mel eller anden jævning)
  • evt kulør
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Forvarm ovnen til 175 grader på varmluftsfunktionen.
  • Forbered alle grøntsagerne og læg dem i et stort ovnfast fad sammen med rosmarin. Hæld en god sjat olivenolie ved samt salt og peber og vend hele molevitten rundt med hænderne eller en stor ske, så olien og krydderierne komme hele vejen rundt. Læg kyllingen ovenpå grøntsagerne og gnid den udvendigt og indvendigt med salt og peber (og eventuelt andre krydderier). Læg så et par kviste rosmarin inde i kyllingen. Steg midt i ovnen i omkring 70 minutter per kilo kød. Min vejede 1200 gram, så jeg gav den omkring 1 time og 20 minutter.
  • Når kyllingen er færdig, tages den ud af ovnen og op ad fadet. Lad den hvile med lidt staniol over, mens sovsen laves. Tag stegeskyen (her skal man evt bruge en si) fra bunden af fadet og hæld det i en gryde. Fadet, med alle grøntsagerne, kommes tilbage i ovnen – gerne under høj varme og grillfunktion. Skyen varmes op sammen med fløde, kyllingefond og portvin. Smag til undervejs. Mængdeangivelser er blot en estimering. Tilsæt lidt mere fløde, hvis den savner noget fedme, noget mere fond, hvis den gerne må smage lidt mere af kylling og portvin, hvis den mangler sødme. Smag til med salt, peber og jævn med en smørbolle.
  • Udskær kyllingen, enten i køkkenet eller ved bordet, og server med sovsen.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments