Hjemmelavede donuts med hindbær og lakrids

donut

Donuts, friteret dej dyppet i sukker, er en af de mest syndige lækkerier, jeg kender til. Når de er lavet rigtigt, og især når de er frisklavede, så findes der altså få ting bedre. Det er efterhånden noget tid siden, at jeg kastede mig ud i mine første eksperimenter med denne amerikanske spise, som efter et par forsøg blev lige så lækre og vanedannende, som jeg husker dem fra mine besøg i USA.

De er faktisk ikke svære at lave. Selve dejen er ikke meget anderledes en end fed bolledej tilsat æg, og forskellen ligger mest i, at man udstikker dejen til små cirkler med hul i midten, som efter hævning nummer to ryger i frituregryden. Jeg bruger gerne rigelige mængder olie i en stor gryde, mindst én liter, og så varmer jeg olien stille og roligt op. Den er klar, når man kan stikke træenden af en tændstik i, og det begynder at boble rundt om den.

dougnut

Min absolutte favorit, når det gælder donuts, er berlinere med vaniljecreme, men det kræver en anelse mere arbejde. Det er dog ikke derfor, jeg endnu ikke har kastet mig ud i at lave dem selv, men mere frygten for at det går som med snickerskagen, hvor næsten obskur overspisning er en garanti hver gang.

hjemmelavede donuts

Denne ringversion er kræver blot to udstikkere. Èn med en diameter på cirka 6- 7  centimeter og så en helt lille på cirka 1,5 – 2 centimeter. Det kan virke småt, men husk, at dejen skal hæve endnu en gang efter udstikningen, og at den bliver endnu større efter en tur i olien. Jeg bruger selv dette udstikkersæt fra Kunst & Køkkentøj, hvor den mindste bruges til at udstikke hullet i midten. I stedet for at ælte den overskydende dej fra hullet i midten sammen med resten af dejen, så lader jeg den hæve sammen med de store donuts. Efter en tur i gryden, har man de lækreste minidonuts, som jeg enten dypper i almindeligt sukker eller flomelis.

donut opskrift

Med hensyn til pynt, så kan du nøjes med blot at dyppe de store ring-donuts i sukker eller flormelis, men du kan også gøre, som jeg har gjort på nogle af disse og røre en glasur af flormelis og en skefuld vand eller to. Herefter dypper jeg den ene side i glasuren, hvorefter jeg pynter med frysetørrede hindbær og det grove lakridspulver fra Johan Bülow. Andre frysetørrede bær, nødder eller krymmel kan også bruges.

Hjemmelavede donuts med hindbær og lakrids

Hjemmelavede donuts

5 fra 1 stemme
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 50 g smør
  • 2 dl mælk
  • 20 g gær
  • 2 æg
  • 75 g sukker
  • 1 tsk. salt
  • 500 g mel
  • Olie til friturestegning

PYNT:

  • Flormelis eller stødt sukker (eller glasur på flormelis og vand)
  • Frysetørrede hindbær og groft lakridspulver

Fremgangsmåde

  • Smelt smør, tilsæt mælk og tag af varmen. Blandingen skal være lillefingervarm. Smuldr gær i og tilsæt æg, sukker og salt. Pisk let og tilsæt mel lidt efter lidt. Ælt godt og lad dejen hæve tildækket i 1 – 2 timer, indtil den er dobbelt så stor.
  • Slå dejen ned, rul ud til et par centimeters tykkelse og udstik i små cirkler. Udstik herefter et mindre hul i midten og gem gerne dejen fra sidste udstikning. Læg donuts på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 20 – 30 minutter.
  • Varm olien i en gryde og friter et par donuts ad gangen i 4 – 5 minutter, indtil de er gyldne og færdigstegte. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir, indtil de kan håndteres. Vend i herefter i flormelis eller sukker eller dyp den ene side i glasur og pynt med frysetørrede bær og lakridspulver.
Del indlægget
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments