Når jeg i disse dage besøger København, bor jeg som regel hos min kære veninde Sofie på Nørrebro. Som tak har jeg de sidste par gange blandt andet vist min påskønnelse af hendes gæstfrihed i form af indkøb af flødeboller. Og det er ikke hvilke som helst flødeboller. Det er Summerbirds seriøst velsmagende version med marcipanbund. Jeg har ikke en voldsomt sød tand, men disse små herligheder er selv for mig faretruende vanedannende. Desværre hører denne dekadente tilbøjelighed ikke til de helt billige, og derfor gik jeg tidligere på ugen i kast med at etablere egen lille flødebollefabrik hjemme i lejligheden.
Det gode er, at de faktisk er fantastisk lette at lave. Da jeg gik i gang med endnu en portion dagen efter mine første flødebolleforsøg, var det lige før, at det kunne klares i søvne. Det knap så gode er, at de smager så henrivende, at det kan være svært at holde igen. Sig ikke, at jeg ikke advarede jer.
Jeg har taget udgangspunkt i Summerbirds opskrift (der er ikke den store grund til at pille ved perfektion), men endte alligevel med nogle ændringer, så min version er en modificeret udgave af originalopskriften. Herudover havde jeg ledt efter et par fif til at lette processen, og især det med at overtrække flødebollerne med chokolade var noget, som jeg fornemmede kunne drille. Summerbirds forslag med at stille flødebollerne på en rist og overhælde med chokolade lød ikke helt ideel i mine ører. Det ville resultere i en hulens masse chokolade under risten, som man enten må vente på stivner, inden den kan bruges, eller risikere chokolade ud over hele køkkenet i et forsøg på af få den tilbage i skålen. Heldigvis fandt jeg et godt tip på bloggen Frk Cupcake, hvor flødebollerne stilles på en spartel eller lignende over skålen med den smeltede chokolade (læs mere i opskriften længere nede på siden). Det fungerede som en drøm.
Bemærk iøvrigt, at flødebolleskummet bliver mere luftigt, efter flødebollerne har fået lov at hvile et stykke tid. Jeg troede, at jeg måske havde gjort et eller andet forkert, da flødebolleskummet efter 15 minutters piskning endnu ikke var, som rigtig god og luftig flødebolleskum nu engang skal være. Dagen efter var de alligevel helt perfekte.
3 gode tips
Husk at skålen, hvori du pisker æggehviderne, skal være helt ren og fri for opvaskemiddelrester.
Glem ikke at temperere chokoladen, så flødebollerne får det flotte blanke look og det rigtige knæk (se hvordan i opskriften)
Marcipanbundene kan enten bages fem minutter ved 180 grader eller pensles med chokolade på den ene side (den der vender nederst). Jeg har også haft held med at bruge marcipan, som jeg ikke har gjort noget ved. Det fungerer også fint. Man risikerer dog, at marcipanen tørrer ud, hvis ikke de spises inden for kort tid.
Flødeboller
Ingredienser
- 150 g sukker
- ½ dl vand
- 80 g glukose eller glukosesirup
- 100 g past. æggehvider
- 2 spsk. sukker
- 100 g marcipan
- Lidt flormelis
- 200 g god chokolade
Fremgangsmåde
- Rul marcipanen ud og udstik med et lille glas eller lignende. Pensl den ene side med en smule smeltet chokolade og stil på køl, indtil chokoladen er stivnet.
- Bring sukker, vand og glukose i kog i en gryde, og lad det boble indtil temperaturen når 117 grader (brug et sukker- eller stegetermometer). Imens piskes æggehvider stive med de 2 spiseskefulde sukker. Når sukkermassen i gryden når den rigtige temperatur, hældes den i en tynd stråle i æggehvidemassen, mens der piskes. Pisk løs i 10 – 15 minutter, indtil du har en luftig marengsmasse. Kom i en sprøjtepose og sprøjt ud på marcipanbundene. Lad dem hvile i 1 – 2 timer.
- Smelt chokoladen (usk at temperere den. Hakker 2/3 og smelt i vandbad. Tag af varmen og tilsæt den resterende chokolade og rør, indtil det er smeltet. Kom flødebollerne på en spartel med riller eller et lignende køkkenredskab, hvor chokoladen kan dryppe fra i bunden, og hold den over skålen med den smeltede chokolade. Hæld chokolade over flødebollen med en ske, så den er helt dækket. Bank køkkenredskabet mod siden af skålen for at overskydende chokolade kan dryppe af. Sæt den til at tørre på et stykke bagepapir (her kan det være en god idé at bruge en anden spartel) og pynt evt. med kokos, nødder, knuste violer eller frysetørrede hindbær.
- Lad dem gerne trække nogle timer. Det bliver de kun bedre af.