Foto Columbus Leth
Her kommer den lækreste opskrift på hjemmelavede træstammer, som for mig er lidt af en personlig favorit. Faktisk smager de så godt, at jeg næsten ikke tør lave dem, medmindre jeg ved, at jeg har nogen at dele dem med. Ellers er der overhængende fare for, at jeg får spist rub og stub på ganske få dage.
Det er slet ikke spor svært at lave hjemmelavede træstammer, men de kræver en lille smule mere end deres lidt nemmere slægtning, romkuglen. Du skal blandt andet bruge marcipan blandet med flormelis og glukosesirup, som gør den nemmere at arbejde med. Og så skal du naturligvis bruge smeltet chokolade til at dyppe enderne i.
Hvis du, som jeg, også har brugt den seneste hjemmetid på at rydde op i køkkenskabene, så kan det være, at du er faldet over rester fra julens konfektproduktion. Det må være den oplagte undskyldning for at kaste sig over en portion hjemmelavede træstammer. Når det bliver jul igen er marcipanen nemlig hård som sten.
Hjemmelavede træstammer på kagerester
Opskriften på de hjemmelavede træstammer blev til i forbindelse med et restemads-tema til Boligliv. Efter min mening er det den ultimative måde, hvorpå man kan få brugt kageresterne. Bager du med jævne mellemrum, så kan du smide et stykke kage i fryseren i ny og næ. Når du så har samlet en lille bunke, er det bare om at komme i gang.
De fleste kager fungerer faktisk til træstammer, men hvis du bager specifikt til at kunne lave træstammer (eller romkugler eller studenterbrød for den sags skyld), ville jeg personligt vælge en klassisk chokoladekage eller måske en kaffekage. Kaffe klæder som bekendt chokolade særdeles godt.
Bruger du en kage helt uden chokolade, så kan du overveje at komme lidt smeltet chokolade i kagemassen, men det er ikke strengt nødvendigt. Den indeholder nemlig også kakao.
Hjemmelavede træstammer
Ingredienser
- 500 g kagerester
- 100 g revet marcipan
- 3 spsk. kakaopulver
- 3 spsk. hindbærmarmelade
- Rom eller romessens efter smag
- 1 nip salt
Pynt
- 275 g marcipan
- 125 g flormelis
- 40 g glukosesirup
- 100 g mørk chokolade
Fremgangsmåde
- Blend kageresterne, og rør dem grundigt sammen (gerne i røremaskine) med revet marcipan, kakaopulver og hindbærmarmelade. Smag til med rom eller romessens samt et nip salt. Sæt massen på køl i cirka 30 minutter.
- Del kagemassen i to, og rul den ud til to aflange pølser.
- Rør marcipanen (gerne i røremaskine) sammen med flormelis og glukosesirup. Del den i to, og rul dem ud mellem to stykker bagepapir til aflange rektangler, der passer til kagemasse-pølserne. Skær dem evt. til, og vikl dem om kagemasse-pølserne. Skær dem ud i en passende størrelse.
- Hak og smelt chokoladen over vandbad. Dyp træstamme-enderne i dem, og sæt dem på et stykke bagepapir, til chokoladen har sat sig.
- Opbevares på køl.