Hjemmelavet chutney smager fantastisk sammen med ost, i sandwich eller som tilbehør til grillmad eller måske en indisk karry. Prøv også at komme en skefuld i gryderetter, sovsen eller lignende. Hjemmelavet chutney er desuden den perfekte, personlige gave, som kan varieres i en uendelighed alt efter smag, behag og sæson.
Denne chutney er lavet på tomater, rødløg og rødvinseddike. Den passer særligt godt til stærke, hårde oste. Jeg spiste den med den lokal irsk ost ved navn Drumlin, som jeg fandt på et farmers’ market fornylig. Den unge mand bag boden fortalte, at den havde vundet guld i VM for oste (anede ikke, at sådan noget fandtes!), så er i nogensinde på disse kanter, så husk at tage et smut forbi den nærmeste ostehandler.
Sådan steriliserer du syltetøjsglas
Det er ingen sag at lave chutney, men man skal altid huske på, at glassene man bruger, skal være helt rene og steriliserede. Vask dem med opvaskemiddel i varmt vand og stil dem i en 180 grader varm ovn (uden den lille gummiring) i 10 minutter. Jeg sørger også altid for at koge gummiringen ganske kort, inden jeg kommer dem på de steriliserede glas.
Jeg vil anbefale, at man bruger små glas, da holdbarheden nedsættes efter åbning. Jeg har endnu ikke oplevet, at chutney er blevet dårlig efter åbning, hvor det har stået på køl, men jeg vil nu alligevel anbefale, at den spises inden for et par uger.
Er glasset ikke blevet åbnet, kan chutneyen holde sig i flere måneder, så længe glasset er steriliseret. Vil man være på den sikre side, så kan man eventuelt skylde glassene i atamon, som kan købes i de fleste større supermarkeder, inden den varme chutney hældes på.
Lyst til mere hjemmelavet chutney? Se også min opskrift på æblechutney med tomat, løg og tørret frugt.
Hjemmelavet chutney med tomat og rødløg
Ingredienser
- 900 g tomat (hakket)
- 600 g rødløg (halveret og skåret i skiver)
- 4 fed hvidløg (skåret i skiver)
- 250 g sukker
- 1,5 dl rødvinseddike
- 1 tsk sennepsfrø (kan udelades)
- 1 tsk paprika
Fremgangsmåde
- Kom alle ingredienserne i en tykbundet gryde, og lad det simre en times tid ved svag varme. Husk at røre i gryden med jævne mellemrum.
- Efter en time skrues varmen op, og chutneyen koges kraftigt ind, indtil den er blank, og konsistensen er tyk.
- Kom det hele på steriliserede glas, og luk straks.