Hjemmelavet rødkål

Hjemmelavet rødkål

Rødkål fra Den Økologiske Have i Odder.
Note: Se også opskriften på min helt klassiske gammeldags rødkål.
Rødkål er en af de grøntsager, som jeg gerne ville spise mere af. Ikke nok med at det er en fantastisk smuk grøntsag – så smuk at jeg tog ovenstående billede af en af slagsen, da jeg besøgte Den Økologiske Have i Odder tidligere på året – så er den også ufatteligt sund og i sæson netop nu i den kolde vintertid, hvor udbuddet af friske, lokale grøntsager er beskedent.
Som med andre kålsorter er rødkål sprængfyldt med vitaminer. Jeg glemmer aldrig et studie, som jeg læste om for år tilbage. Det handlede kort fortalt om kåls positive virkning på menneskers sundhed. Man havde tilsyneladende fundet ud af, at der var flere kræfttilfælde i Østtyskland end i Vesttyskland – og dette var til trods for, at de tyskere, som boede i den vestlige del af landet, var mere velhavende (og dermed spiste sundere). Jeg husker ikke detaljerne, det er som sagt år tilbage, men jeg mindes dog, at forskerne pegede på østtyskernes store indtagen af kål som årsagen til de færre kræfttilfælde.

Da jeg den seneste uge har lavet flæskesteg flere gange, så var det kun naturligt, at der også skulle rødkål på bordet – eller i min flæskestegssandwich for at være helt præcis. Der findes mange forskellige opskrifter på denne juleklassiker, men fælles for dem alle er, at de indeholder eddike og sukker. En del bruger også ribssaft, men da jeg var i Irland, hvor sådan noget ikke er tilgængeligt, så måtte jeg ty til andre metoder. Jeg fandt en opskrift på “sticky spiced red cabbage” på Good Food Magazines hjemmeside, men efter at have afprøvet opskriften, var jeg ikke helt tilfreds. Der manglede ligesom noget.
Jeg valgte derfor at tilsætte en hel del mere eddike og sukker samt et æble i tern, men inden jeg kastede mig ud i den nye og forbedrede version, rådførte jeg mig også med den yderst kompetente Malou fra den skønne madblog klidmoster.dk (hvis i endnu ikke har lagt vejen forbi, så skynd jer ind på hendes skønne madblog. Malou er en af de personer, som jeg oftest spørger til råds, når jeg har kulinariske spørgsmål – hun er fantastisk dygtig, og hun ved simpelthen alt), som anbefalede mig at tilsætte krydderier og tørrede tranebær. Resultatet var en fantastisk velsmagende og krydret rødkål, som gav det helt perfekte modspil til flæskestegen.

Hjemmelavet rødkål


Den færdige rødkål
Jeg brugte et mellemstort rødkålshoved, og det giver en hel del rødkål. Man kan dog sagtens fryse rødkålen ned i mindre portioner, så man altid hurtig kan tø en anelse op, når der steges and, medister, frikadeller og flæskesteg. Laves rødkålen i forvejen, kan man eventuelt varme den op i en gryde sammen med lidt andefedt. Det giver et lækkert resultat.

Hjemmelavet rødkål

Hjemmelavet rødkål

Ingen bedømmelser endnu

Ingredienser

  • 1 rødkål
  • 2 løg
  • 1 spsk olie
  • 1 æble
  • 2 ½ dl rødvinseddike
  • 175 g sukker
  • 1 tsk frisk (hakket ingefær)
  • 1 tsk sennepsfrø
  • 1 tsk allehånde
  • 1 stang kanel
  • 2 stk stjerneanis
  • 75 g tørrede tranebær

Fremgangsmåde

  • Tag de yderste blade af rødkålen, skær den i fire dele på langs og snit den så groft eller fint, som du ønsker. Pil løgene, halver dem, og skær dem herefter i skiver. Varm olien i en stor gryde, og kom rødkål og løg heri. Vend det rundt i fem minutters tid. Rødkålen vil da begynde at falde sammen en smule.
  • Imens skrælles æblet, kernehuset fjernes, og det skæres i tern.Kom æble i gryden sammen med resten af ingredienserne på nær de tørrede tranebær. Lad det simre under låg ved svag varme i ti minutter, og tag så herefter låget og og kog rødkålen ved jævn varme i cirka 10 minutter. Tilsæt de tørrede tranebær, og kog rødkålen indtil væden næsten er fordampet.
  • Smag til med ekstra eddike eller sukker hvis nødvendigt. Fjern kanelstang og stjerneanis inden servering.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments