Ingredienslisten på købe-pålæg kan ofte være skræmmende læsning med dobbelt så mange e-numre som mængden af kød, krydderier og grøntsager. Som om det ikke var nok i sig selv, så er kiloprisen lige så høj, som listen af tilsætningsstoffer er lang. Derfor er det en god idé at lave sit eget pålæg, som oven i købet smager meget bedre end supermarkedernes udgave.
Det er dog forståeligt, at man ikke altid lige har overskud til at lave hjemmelavet pålæg i en travl hverdag, hvor der samtidig skal laves aftensmad.Visse slags er dog så nemme, at der faktisk ikke er nogen undskyldning. Æggesalat, hønsesalat og skinkesalat tager under fem minutter at lave, hvis man lige har en rest kylling, skinke eller et kogt æg tilovers. Selv gårsdagens kogte kartofler kan forvandles til det lækreste smørrebrød serveret på rugbrød sammen med mayonnaise, purløg og ristede løg.
Jeg er så heldig at have fundet rugbrød i et supermarked i nærheden af, hvor jeg bor. Rugbrød er en af de ting, jeg endnu ikke tør vove mig ud i igen efter et katastrofalt forsøg for et par år siden. Jeg fulgte en opskrift, som lød nogenlunde nem at gå til. Det tog mig en uge at lave, og jeg endte med at stå med, hvad der mest af alt mindede om en sur mursten af et brød. Helt og aldeles uspiseligt.
Tilbage til pålægget. Ovenstående skinkesalat blev lavet til frokost (og dernæst fortæret med største fryd) af den skinke, som jeg kogte i går. Det tog omtrent fire minutter at lave ve hjælp af en minihakker og smagte skønt.
Opskriften her passer til to store rugbrødsmadder med top. Jeg har valgt at servere mayonnaisen på toppen, men man kan, hvis man vil, blande det sammen med skinke- og løgblandingen.
Skinkesalat
Ingredienser
- 75 g skinke
- 25 g løg
- peber
- 3 spsk mayonnaise
- purløg
Fremgangsmåde
- Skær skinke og løg i grove tern og blend det sammen med en knivspids peber til en grov masse i en blender, minihakker eller foodprocessor. Fordel på rugbrød, kom mayonnaise på toppen og slut af med friskklippet purløg.