Sponseret af Karolines Køkken
Første gang jeg smagte den indiske paneer-ost var på en restaurant i Hong Kong, hvor jeg læste et semester. Jeg husker stadig min overraskelse over, hvordan osten kunne gå ind og erstatte kødet på så fin en måde. Jeg elskede – og gør det stadig – kød, men jeg savnede absolut intet, og selv om der var mange retter på bordet, var retten med paneer min favorit. Det bør måske nævnes, at besøget på den indiske restaurant fandt sted nogle år før, at jeg blev rigtig bevidst om, at det kunne være en god idé at skære lidt ned for kødforbruget af flere forskellige årsager.
Den dag i dag bruger jeg gerne ost i kødfrie retter. Det er blandt andet et spørgsmål om smag. Jeg elsker ganske enkelt ost, men det handler også om at skabe fylde i retterne, for jeg har ikke lyst til at spise mig mæt i kulhydrater, som jeg nemt kan blive tilbøjelig til. Da jeg blev spurgt, om jeg ville eksperimentere lidt med Karolines Køkkens nye måltidsoste i et kødfrit setup lå den altså lige til højrebenet. De netop lancerede oste er queso fresco (se min opskrift på spicy lincetacoes med queso frescho), halloumi (se min opskrift på salat med grillet halloumi, vandmelon og mynte) og ikke mindst den indiske paneer, som dagens indlæg handler om. Læs mere om alle tre oste på Karolines Køkkens hjemmeside, hvor du kan få meget mere inspiration til retter uden kød.
Live TV-køkken
Her er paneer-osten sat sammen med den virkelig lækre og nemme butter-sauce, som mange måske kender fra indiske restauranter og take away-steder, hvor den ofte indeholder kylling. Selv om den lyder lidt eksotisk, så er den perfekt til en travl hverdagsaften. Den er nemlig virkelig nem at gå til og tager ikke mange minutter at bikse sammen, som du måske så, hvis du fulgte med under min allerførste live-køkkendemonstration på Instagram for et par uger siden. Du kan også se et sammenklip af min, Emma Martinys og Gastromands live-videoer herunder (der var sommerfugle i maven lige inden, men hvor var det altså en sjov og hyggelig oplevelse – lidt som at invitere en helt masse mennesker med i køkkenet).
Jeg har førhen lavet paneer fra bunden og det er faktisk nemt, men kræver både tid, planlægning og indkøb af ostelærred. Noget nemmere er det altså at købe osten færdig. Osten bliver ofte kaldt en slags indisk hytteost, og jeg blev for kort tid spurgt, hvorfor man lavede den sammenkobling. Jeg tror ganske enkelt, at det er fordi, at den minder om hytteost, før man lægger osten under pres. Den færdige ost har en fast konsistens, der kan minde lidt om mør kylling, og så er den god til at optage smag fra andre ingredienser. Det er derfor, at den gør det rigtig godt i en krydret indisk sauce. Dens høje proteinindhold på 22 procent gør det muligt at stege den i fedtstof, men du kan også bare bruge den direkte i gryderetter, som den er. Jeg har her valgt at gøre det sidste.
Butter Paneer
Ingredienser
- 2 løg
- 4 fed hvidløg
- 25 g ingefær
- 2 grønne chilipebere
- 50 g cashewnødder
- 50 g smør
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk sukker
- 1 tsk gurkemeje
- 1 tsk spidskommen
- 2 ds hakkede tomater
- 2,5 dl fløde
- 450 g paneer
- Salt
- Koriander og cashewnødder til pynt
Fremgangsmåde
- Pil og hak løg og hvidløg. Skræl ingefær og hak den. Hak chilierne (kassér evt. kerner). Udblød cashewnødderne i varmt vand i 15 minutter.
- Smelt smørret i en gryde og sauter løg, hvidløg, ingefær og chili i et par minutter, uden at det tager farve. Tilsæt krydderier, sukker, cashewnødderne og de hakkede tomater. Lad det simre ved svag varme i cirka 5 minutter. Tilsæt fløden og blend saucen. Bliver den for tyk, kan du tilsætte lidt vand. Smag til med salt.
- Skær paneer i store tern og lun dem i saucen.
- Pynt med cashewnødder og koriander og servér med ris.