Den klassiske jordbærkage med saftig mazarinbund, mørk chokolade, fløjlsblød vanillecreme og smukke danske sommerbær er en af sommerens helt store lækkerier, som danske bagerier og konditorier langer over i disken i en lind strøm i disse dage. Det er dog såre simpelt at lave den selv, og resultatet efter gårdsdagens bagesession var en syndig succes her i huset, hvor den fremover vil blive lavet igen og igen.
Jeg valgte den helt klassiske udgave inspireret af en opskrift i smagogbehag, hvor sommerklassikeren serveres i miniversion. Mørdejsbunden er udeladt her, og det passer mig godt, da den efter min mening er fuldstændig overflødig med den lækre mazarinbund, der i øvrigt sagtens kan serveres, som den er eller med et lag af chokolade. Jeg vil dog ikke undvære den lækre vanillecreme, som er så god, at den kan spises direkte fra skålen. Min creme blev lidt flydende, da jeg havde reduceret mængden af majsstivelse en smule i forhold til den oprindelige opskrift. Det fungerede dog fint, men jeg har alligevel rettet det til den origanale opskrifts mængde forneden blot for god ordens skyld.
Det gode ved denne vanillecreme er, at man ikke skal stå og røre i den i evigheder, og risikoen for at cremen skiller er også kraftigt reduceret på grund af majsstivelsen. Når cremen er færdig, kan man lægge et stykke husholdningsfilm på cremen. På den måde undgår man “skind” på cremen.
Jordbærkage
Ingredienser
Mazarinbund
- 200 g marcipan
- 200 g sukker
- 200 g blødt smør
- 3 stk æg
- 50 g mel
Vanillecreme
- 4 dl mælk
- 2 dl fløde
- 0,5 vanillestang
- 70 g sukker
- 40 g majsstivelse
- 4 stk past. æggeblommer
Andet
- 100 g mørk chokolade
- 1 spsk. fløde
- Jordbær
Fremgangsmåde
Mazarinbund
- Indtil ovnen til 175 grader.
- Ælt marcipan og sukker sammen (evt. i foodprocessor eller røremaskine) og rør efter smørret i lidt ad gangen.
- Tilsæt æggene under piskning og vend herefter melet i.
- Kom i en smurt tærteform og bag i cirka 20 – 30 minutter, indtil toppen er let gylden og kagen virker fast, når man flytter på formen (det kan tage længere afhængigt af ovnen).
- Tjek om kagen er færdig, ved at stikke en kødnål eller lignende i midten af den. Kommer den op ren, er kagen færdig. Lad kagen køle af.
Vaniljecreme
- Kom 3,5 dl mælk og 1 dl fløde i en gryde og bring i en gryde.
- Flæk vanillestang og skrab kornene ud. Kom i gryden sammen med den tomme vanillestang. Bring gryden i kog og fisk herefter vanillestangen op.
- Bland sukker, majsstivelse og æggeblommer i en skål sammen med 0,5 dl mælk. Pisk i den kogende mælk. Bring atter gryden i kog, mens der fortsat piskes.
- Når indholdet koger og der er dannet en tyk creme, hældes grydens indhold straks over i en kold skål.
- Stil i køleskab, indtil cremen er kold. Pisk den herefter kort og vend den forsigtigt med den resterende fløde, som er pisket til skum.
Samling
- Smelt chokolade over vandbad sammen med fløde.
- Smør eller pensl på kagen.
- Lad chokoladen stivne helt eller delvist, inden vanillecremen kommes på, og slut af med halverede jordbær.