Hjemmelavet marmelade på frugt og bær fra haven er ren nostalgi. I mit barndomshjem dyrkede vi både kartofler, jordbær og gulerødder i den lillebitte køkkenhave bag bag buskene med solbær og ribs. Jordbærene var for populære til nogensinde at nå gryderne og blev i stedet spist, som de var direkte fra planten. Solbærene blev derimod kogt til den lækreste marmelade, efter familien i fællesskab havde plyndret buskene for alle solmodne bær. Det var dengang, solen stod højt på en skyfri himmel hele sommeren, og de skolefri dage syntes uendelige. I hvert fald indtil starten af august.
Minder som disse, hvor regnvejrsdagene er forvist til underbevisthedens mørkeste afkroge, står særligt stærkt, når regnen siler ned i juni måned. Heldigvis er det muligt at bringe en smule solskin med ind i køkkenet i form af hjemmelavet marmelade på nogle af sommermånedernes lækreste råvarer. Jeg kombinerede jordbær og rabarber i denne smagfulde marmelade, hvor rabarberen bidrager med syre til alt det søde. En anden fordel ved at bruge rabarber er, at det væsentligt reducerer omkostningerne i forbindelse med råvareindkøb, da kiloprisen på jordbær er en del højere.
Syltetøjsglas
Det er utroligt nemt at lave hjemmelavet marmelade, men der er et par små ting, man skal huske på. Det ene er, at køkkenredskaberne skal være helt rene. For det andet skal sterilisere marmelade- og syltetøjsglas inden brug. Jeg gør det ved først at vaske dem grundigt i meget varmt sæbevand (med gummihandsker på), inden jeg skyller dem med kogende vand. Herefter får de lov til at dryppe af på et rent viskestykke, inden jeg sætter dem i en 140 grader varm ovn i mindst 10 minutter. Benyttes patentglas, koger jeg desuden gummiringene i et par minutter. Alternativt kan man vaske glassene grundigt og skylle dem i Atamon.
Syltetøjsglas er ikke altid helt billige – heller ikke i supermarkederne, men i IKEA kan man få dem til rimelige penge. Derfor sørger jeg altid for at købe nogle stykker, når jeg en sjælden gang er der. I takt med at jeg giver marmelade, syltetøj og andre syltede sager til venner og bekendte, svinder antallet af glas i køkkenskabene, så det er altid godt at have nogle ekstra. Det er også en god idé at gemme glas med skruelåg fra indkøbte marmelader, syltede perleløg og lignende. Efter en grundig rengøring er de helt fine til formålet.
Til denne jordbærmarmelade med rabarber brugte jeg syltesukker, da jordbær har et lavt indhold af pektin. Pektin er et af de stoffer, der naturligt findes i frugt og bær, og som virker som geleringsmiddel, når man koger marmelade eller syltetøj. Alternativt kan man tilsætte Melatin, der kan købes i supermarkederne, og som har samme effekt. Når man laver andre marmelader, som eksempelvis denne lækre abrikosmarmelade, kan man nøjes med blot sukker og frugt.
Når man koger marmelade kan man desuden tjekke, om den er klar, ved at lægge en tallerken i fryseren ganske kort. Når marmeladen har kogt 10 minutter, kan man komme en smule direkte på den kolde tallerken. Hvis den stivne, og der dannes små folder, når man skubber til den med fingeren, er den klar.
Vild med jordbær? Se også opskriften på jordbærkage og jordbærtrifli.
Denne opskrift giver lige knap en liter jordbær- og rabarbermarmelade.
Ingredienser
Jordbærmarmelade med rabarber
Ingredienser
- 450 g jordbær
- 450 g rabarber
- 700 g syltesukker (alternativt alm. sukker + melatin)
Fremgangsmåde
- Rens jordbær og rabarber grundigt og skær i mindre stykker. Kom i en gryde med syltesukkeret og varm langsomt op, indtil alt sukkeret er smeltet. Først herefter bringes gryden i kog. Kog marmeladen i ca. 15 minutter (tjek evt. om den er færdig om anvist foroven). Kom på steriliserede syltetøjsglas og luk straks. Opbevar på køl efter åbning.