Hvis jeg kun måtte spise én ting til frokost resten af livet, og jeg selv måtte vælge hvad, så ville valget helt klart falde på klassisk dansk smørrebrød. Meget lidt slår en lun nylavet leverpostej, og selv et rigtigt old school stjerneskud kan få mit mundvand til at løbe. En anden favorit er en rigtig god hjemmelavet hønsesalat, som desuden er en perfekt måde at få bugt med en rest kylling fra gårsdagens middag.
Jeg er stor fan af at købe hele kyllinger, som jeg koger sammen med porre, gulerod, evt. lidt bladselleri, et par peberkorn eller hvad, jeg nu lige har ved hånden. Når kødet er færdigt efter en times tid til halvanden (afhængigt af hvor blidt man lader vandet simre), tager jeg den op og lader den køle af, inden kødet pilles fra skroget. Benene ryger tilbage i gryden, hvor det får lov til at simre endnu et par timer, indtil man står med den lækreste hjemmelavede fond. Har man endnu ikke prøvet at koge en hel kylling, er dette hermed en opfordring til at komme i gang. Det er økonomisk og glæden ved at frembringe en perfekt gylden hønsefond overgåes kun af glæden ved den smag, den kan give til efterårets og vinterens supper. Husk at skumme af undervejs.
Kødet bruger jeg blandt andet til en god omgang høns i asparges eller som her i en hjemmelavet hønsesalat med stegt champignon og aspargessnitter. Her må jeg dog lige indskyde, at man altså ikke behøver at koge en hel kylling. Man kan sagtens bruge en rest fra en stegt kylling. Alternativt kan man smide et par kyllingefileter i ovnen en halv times tid ved 180 grader, indtil de er gennemstegte.
Til hønsesalaten bruger jeg desuden en blanding af cremefraiche og mayonnaise, og på den måde er det nemt at justere fedmen. Som med alt andet, er balancen mellem de to op til smag og behag, så smag til og juster, så det passer til dine smagsløg.
Jeg serverede hønsesalaten på rugbrød med lidt friske krydderurter og sprødstegt parmaskinke, som er fantastisk let at lave og det er sprødt og salt crunch ligesom bacon. Bare varm ovnen op til 200 grader og læg et par skiver parmaskinke eller anden lufttørret skinke på en bageplade beklædt med bagepapir. Det tager ikke længere end 5 – 10 minutter i ovnen, så husk at holde øje. Sprødstegt bacon vil i øvrigt være lige så godt.
Klassisk hønsesalat med sprød parmaskinke
Ingredienser
- 200 g kogt hønse- eller kyllingekød
- 150 – 200 g champignon
- olie til stegning
- 1,5 dl cremefraiche
- 2 – 3 spsk. mayonnaise
- 1 tsk. Dijonsennep
- 100 g aspargessnitter
- sprød parmeskinke (se fremgangsmåde længere oppe eller bacon)
- Evt. purløg eller persille til pynt
- Salt, peber
Fremgangsmåde
- Skær champignon i skiver og steg gyldne i olie på en varm pande. Krydr med salt og peber. Lad champignon køle helt af og bland med det ligeledes afkølede hønse- eller kyllingekød. Vend sammen med cremefraiche, mayonnaise, sennep og aspargessnitter og smag til med salt og peber.
- Server på rugbrød eller franskbrød med sprød parmaskinke eller bacon og pynt evt. med persille og/eller purløg.