Koldskål er en af mine favoritdesserter i sommermånederne. Lige for tiden bliver det ikke til megen madlavning for mit vedkommende, da de fleste vågne timer går med at kigge efter min lille søn, der snart er tre måneder gammel. Derfor skal det gå lidt tjept, når jeg endelig går i køkkenet, og lige netop koldskål er der både tid og overskud til. Koldskål tager nemlig ingen tid at lave, så i dag kommer her opskriften på min klassiske koldskål med kærnemælk, citron og vanilje.
Netop vaniljen er efter min mening noget af det, der gør koldskål så lækkert, og selv om du sagtens kan bruge vaniljesukker, hvis du ikke har mulighed for at bruge andet, så er det værd at bruge en ekstra skilling på vaniljestænger.
Jeg tilsætter også tykmælk til min koldskål, da jeg godt kan lide den lidt tykkere og mere cremede konsistens, men du kan også udelukkende bruge kærnemælk. I så fald skal du blot udelade tykmælken og komme dobbelt så meget kærnemælk i, som opskriften angiver.
Kammerjunkere har jeg endnu til gode at lave selv, og jeg har her brugt de økologiske på mandelmel og rigtig smør fra Irma. For at peppe koldskålen lidt op har jeg også tilsat lidt friske bær. De giver en anelse ekstra syre, og så er de smukke af se på.
Se også min opskrift på jordbærkoldskål.
Klassisk koldskål med kærnemælk
Ingredienser
- 4-5 æggeblommer
- ¾ dl sukker
- ½ l kærnemælk
- ½ l tykmælk
- 1 vaniljestang eller 2 tsk. vaniljesukker
- 1 økologisk citron
Fremgangsmåde
- Pisk æggeblommer med sukker, til du får en tyk og cremet konsistens. Pisk kærnemælk, tykmælk, kornene fra vaniljestangen og lidt revet citronskal i. Smag til med citronsaft samt eventuelt ekstra sukker efter smag og behag.
- Servér med kammerjunkere og friske bær. Koldskålen kan holde sig et par dage på køl.