De ligner allermest lidt grove amerikanske pandekager, men under den gyldne overflade gemmer der sig en blanding af risengrød, mel, æg, vanilje og sukker. De små pandestegte klatkager med det knap så kønne navn er perfekte, når man står med en rest risengrød, som man ikke helt ved, hvad man skal stille op med, og der altså ikke lige skal risalamande på menuen. Resterne får nyt liv med førnævnte ingredienser, og efter en tur på panden i rigelige mængder smør, serverer man dem med flormelis og syltetøj.
Klatkager er en ideel måde at få bugt med en rest risengrød, som ellers ville være endt i skraldespanden. Det er i ægte “stop-madspild-ånd”, så der er bare rigtig mange gode grunde til at elske klatkager. Man kan naturligvis også koge en gryde grød alene til dette formål. Tag eventuelt et kig på min opskrift på risengrød lige her.
Udover at være både nemt og lækkert, så er det altså en dejlig økonomisk lækkerbidsken, som i øvrigt ikke kræver noget særligt udstyr. Ja, måske lige med undtagelse af en tykbundet gryde til at koge risen i, så risikoen for at brænde den på minimeres. Du skal altså hverken ud og investere i en helt særlig kageform eller specialpande, som når julehyggen eksempelvis inkluderer æbleskiver.
Opskriften på klatkager tager cirka en tyve minutters tid at lave, og i denne portion er der rigeligt til 4 – 6 personer.
Klatkager
Ingredienser
- 500 g færdigtilberedt risengrød
- 2 æg
- 40 g hvedemel
- 2 spsk. sukker
- 1 tsk. vaniljeessens eller vaniljesukker
- Rigeligt med smør til stegning
Fremgangsmåde
- Kom risengrød, æg, hvedemel, sukker og vanilje i en skål, og vend det godt sammen. Varm en klat smør på en pande, lad det bruse op, og kom risengrødsdejen på i små klatter. Steg et par minutter på hver side ved jævn varme, til klatkagerne er gyldne. Tilsæt eventuelt mere smør undervejs, hvis det bliver nødvendigt. Server klatkagerne med flormelis og syltetøj.