Jeg har efterhånden ikke tal på de mange kogebøger, der pryder hylderne i mit hjem. Ikke desto mindre så bliver jeg altid glad, når en ny lander i min postkasse, i indkøbsposen eller under juletræet. Netop på grund af min glæde over kogebogsgaver er det oplagt at tage et kig på et par udgivelser i denne genre her op til jul, hvor de fleste kan bruge en julegaveidé eller to inden årets juleshopping for alvor går i gang.
Glade Chefer Elsker Mad
Af Casper Harboe på initiativ af Iver R. Tarp, formand i netværket Glade Chefer
Har man en chef i familien eller vennekredsen, hvis navn figurerer på årets julegaveliste, og er vedkommende samtidig til glad for mad, så må bogen Glade Chefer Elsker Mad uden tvivl være den ideelle julegave. I bogen mødes madglade topchefer med nogle af landets kokke til en snak om ledelse, arbejdsglæde, livet og meget andet. Men hvad har ledelse at gøre med mad?
“Glade chefer elsker mad. Det har jeg kunnet konstatere mange gange, også i forbindelse med dette bogprojekt. Men ikke nok med det. Rigtig mange glade chefer elsker også at lave mad. En chef eller en leder er jo næsten pr. definition et menneske, der gerne vil være med dér, hvor der sker (…),” skriver Steen Hildebrant, professor på Institut for Ledelse på Aarhus Universitet i starten af bogen.
Foruden kokkenes og chefernes drøftelser om ledelsesdilemmaer, så er bogen krydret med de lækreste mundvandsdryppende billeder taget af dygtige Claes Bech-Poulsen og opskrifter fra de deltagende kokke, der tæller prominente navne som Paul Cunningham, Thomas Rode, Francis Cardenau og Allan Poulsen. I bogen får man blandt andet Cardenaus opskrift på sauce bearnaise og Allan Poulsens jomfruhummer med broccoli, enebær og kål, mens Paul Cunningham lokker med hel pighvar fra Hvide Sande.
Pris: kr. 399,-
Forlag: Happy Gourmet
Bogen kan købes direkte hos forlaget Happy Gourmet
Hverdagsmad fra River Cottage
Af Hugh Fearnley-Whittingstall
Jeg skal ærligt indrømme, at River Cottage-programmerne, jeg har set til dags dato, kan tælles på én hånd. Alligevel er jeg dog stor fan af idéen bag programmerne, hvor vores vært og resten af teamet fra River Cottage i Dorset i England fremtryller simple, lækre retter ud fra (blandt andet hjemmedyrket) frugt og grønt i sæson. Lige nu bor jeg i lejlighed, og det sætter nogle ret åbenlyse begrænsninger for mine muligheder for at dyrke egen mad. Hele setup’et omkring River Cottage er derfor en dejlig dagdrøm om selv at kunne tage skridtet fuldt ud og dyrkede en hulens masse grøntsager, frugter og bær i smukke grønne omgivelser og dele det med familie og venner efter at have forvandlet det til en masse lækre retter.
Manden bag, Hugh Fearnley-Whittingstall, har skrevet adskillige kogebøger i forbindelse med sine TV-programmer. Blandt andet er der de prisvindende bøger The River Cottage Cookbook, The River Cottage Meat Book og The River Cottage Fish Book. Man skulle tro, at han ville løbe tør for opskrifter på et tidspunkt, men næ nej. Denne bog, der er den sjette i River Cottage-serien, er en tyk sag på hele 416 sider. Den hylder hverdagsmaden, der tæller alt fra morgenmåltiderne, aftensmaden, desserter samt madpakker og brød. Hvert afsnit har desuden hver sin indledning, hvor Hugh Fearnley-Whittingstall blandt andet giver gode tips til indkøb af billige kødudskæringer og frugt. Opskrifterne er simple og lette at gå til, og billederne der hører til hver er smukke og rustikke.
Mange af retterne falder lige i min smag, som eksempelvis kyllingegryde med svampe og cider eller grydestegt fasan med chorizo, voksbønner og persille.
Pris: kr. 299,95,-
Forlag: Strandberg Publishing