Weekenden står for døren, og da jeg i sin tid havde lidt mere faste rammer i forhold til arbejdstider (i modsætning som nu, hvor det typisk er, mens baby sover), så var det rigtig ofte bagetid. Derfor får du i dag en af de bedste bagte lækkerier, som er kommet ud af mit køkken i den senere tid. Den er helt perfekt, hvis der kommer gæster til kaffe, men selvfølgelig også hvis det blot er familien, der skal forkæles en kølig og blæsende efterårsdag. Som en hel del af de dygtige danske kokke, kommer Mark fra Sønderjylland, og derfor kan man vel på sin vis kalde mig en sønderjysk ”hausfrau”. Derfor var det kun en kærkommen anledning til at kaste mig ud i klassikere fra det store sønderjyske kaffebord, da Borgen i Sønderborg bad mig udvikle et par opskrifter til deres magasin.
Jeg har kun oplevet det sønderjyske kaffeborg en enkelt gang i forbindelse med en artikel med fokus på regionen. Det var et overvældende syn, som kagerne lå der på rad og række i det hyggelige, lavloftede lokale på Den Gamle Kro i Gråsten. Der var store kager og små kager, tørre kager og flødekager, frugtkager og chokoladekager og naturligvis den uundværlige rugbrødslagekage, brødtærte. Det traditionelle sønderjyske kagebord byder bød på hele 29 forskellige slags. Der skal nu også lidt til, hvis man vil kalde kaffebordet for sønderjysk, for der findes helt særlige regler for det: Der skal blandt andet være mindst syv slags bløde og syv slags hårde kager, og selvfølgelig også boller, der lægger bunden.
Den forhenværende museumsinspektør på Sønderborg Slot, Inge Adriansen, har beskrevet, at kagetraditionen i Sønderjylland opstod efter det danske nederlag i 1864. Her kom Sønderjylland under tysk styre, hvilket afførte en strøm af nationale møder blandt de dansksindede. De tyske myndigheder ville imidlertid ikke give spiritusbevilling til de kroer, hvor de mødtes, så i stedet begyndte man at mødes i forsamlingshuse. Her blev der serveret kaffe og medbragt hjemmebag lavet af kvinderne, som snart dystede i at kreere de mest iøjnefaldende og ikke mindst velsmagende kager. Dermed opstod den søde sønderjyske tradition.
I dag for opskriften på den helt igennem fantastiske kringle, som også er en fast gæst på det traditionelle sønderjyske kaffebord. Min version er med marcipan og smager i al beskedenhed helt forrygende.
Kringle med marcipan
Ingredienser
Dej:
- 30 g gær
- 1 dl mælk
- 1 tsk. kardemomme
- 1 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 1 æg
- 300 g hvedemel
- 150 g blødt smør
Fyld:
- 100 g blødt smør
- 100 g sukker
- 100 g marcipan
- 1 æg
- 2 spsk. perlesukker
- 2 spsk. mandelflager
Fremgangsmåde
Dej:
- Rør gæren ud i mælken, og tilsæt nu kardemomme, sukker, salt og ægget. Kom efter hvedemel i, men sørg for at holde lidt tilbage. Vend det sammen, og tilsæt nu smørret lidt ad gangen under æltning (gerne på røremaskine), og kom resten af melet i, hvis dejen er for våd. Hæv dejen tildækket i ca. 1 time.
Fyld:
- Bland smør, sukker og marcipan sammen, så du har en ensartet masse. Er marcipanen lidt hård i det, kan du eventuelt rive den først.
Sådan laver du kringlen:
- Slå dejen ned, og rul den ud til et stort rektangel på cirka 25 cm i længden og 50 cm i bredden. Fordel fyldet i midten på langs, og vend nu siderne ind over, så de overlapper hinanden. Tryk enderne sammen, fold dem ind under kringlen. Læg den på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad kringlen hæve tildækket i 30 minutter.
- Klip skråt et par gange fra oven i kringlens øverste halvdel på begge sider (dette er ikke strengt nødvendigt, da man også kan lave en lukket kringle, men det ser flot og rustikt ud). Pisk ægget, pensl kringlen, og drys med perlesukker og mandelflager. Bag den i cirka 20 minutter ved 200 grader/180 varmluft, til den er flot gylden.
- Lad den afkøle lidt, inden du skærer den ud.