Nogle gange er det mest enkle bare fantastisk lækkert, og det er denne dejlige efterårsret et godt eksempel på. Den består af kyllingefilet i en æblesauce serveret med rødbeder, kantareller og en terrine af forskellige rodfrugter. Anrettet på tallerkenen får den det der dejlige rustikke udtryk, som jeg er ret så glad for. Som beskrevet i første del af min fortælling om min skaldyrsrejse til Sverige, så var det frokosten på Villa Sjötorp, som er et lille og hyggeligt familiedrevet hotel (med restaurant), som ligger en times kørsel nord på Gøteborg. Personalet har efterfølgende har været så søde at sende mig opskriften, som jeg havde bedt om et par dage efter besøget – både så jeg kan dele den her, men også så jeg kan lave den selv, når jeg trænger til noget sundt og lækkert med efterårets og vinterens bedste råvarer.
I Irland bruger man ofte æbler sammen med svinekød, og jeg kunne forestille mig, at en svinemørbrad, eventuelt fyldt med svampe, også ville være lækker sammen med denne sauce samt det resterende tilbehør. I den oprindelige opskrift jævnes saucen ikke, men jeg kunne måske godt finde på at komme en spiseskefuld mel blandet med mælk eller bouillon i.
Kylling med æblesauce, rødbeder, kantareller og rodfrugteterrine
Ingredienser
Kylling & æblesauce
- 4 kyllingefileter (ca. 600 g)
- Salt og peber
- 2 spsk smør
- 5 dl æblejuice
- 5 dl kyllingefond/boullion
- 1 stk løg
Rodfrugteterrine
- 6 kartofler (ca. 400 g)
- 1 pastinak (ca. 200 g)
- 250 g knoldselleri
- 1 gulerod
- 200 g revet ost (gerne en med lidt smag)
- 3 æg
- 2,5 dl fløde
- salt og peber
Rødbeder:
- 5 rødbeder
- 2 spsk. smør
- 1 spsk. honning
- salt og peber
Kantareller:
- 5 dl rengjorte kantareller
- 2 spsk. smør
- salt og peber
Fremgangsmåde
Kylling & æblesauce
- Krydr kyllingefileterne med salt og peber. Smelt smørret i en pande, og brun kyllingen på begge sider. Hæld æblejuice over, og lad det simre i to minutter. Tag kyllingefileterne op af panden og placér dem i et ovnfast fad. Steg færdig i ovnen ved 125 grader, indtil et stegetermometer viser 70 grader i midten.Hæld æblejuicen fra panden over i en gryde. Pil løget og skær det i kvarte og tilsæt det sammen med kyllingefonden. Lad saucen koge, indtil den er reduceret til det halve. Smag til med salt og peber.
Rodfrugteterrine
- Forvarm ovnen til 175 grader. Skræl kartoflerne og rodfrugter, og skær dem tyndt i en foodprocessor eller med et mandolinjern. Beklæd en 1,5 liters brødform med bagepapir. Kom rodfrugterne i i lag med ost, salt og peber mellem hvert. Pisk æg, fløde, salt og peber sammen og hæld det over rodfrugterne. Pres terrinen så meget som muligt.Kog vand og hæld det i et ovnfast fad, og stil brødformen med terrinen deri. Bages midt i ovnen cirka to timer, eller indtil rodfrugterne er møre.For det bedste resultat laves terrinen dagen inden, den skal spises. Det gør den nemmere at skære, og skiverne kan efterfølgende varmes i ovnen eller i en mikrobølgeovn lige inden servering.
Rødbeder:
- Vask rødbederne og kog dem i rigeligt med vand, indtil de er møre (tjek med en kødnål eller lignende). Lad dem køle af, pil skrællen af, og skær dem i kvarte. Smelt smørret i en pande, tilsæt rødbeder og smag til med honning, salt og peber.
Kantareller:
- Smelt smørret i en pande, og tilsæt kantarellerne. Steg indtil alt væden fra kantarellerne er fordampet, og smag til med salt og peber.