God mad behøver ikke at koste kassen. Selv da jeg for et par år siden levede på SU, var der ofte lækre sager på menuen hjemme hos mig. Med blot en smule opfindsomhed og store mængder madglæde kommer man nemlig rigtig langt, erfarede jeg hurtigt. Det er netop samme tanke, der ligger bag min ”Kylling Deluxe”, som får selskab af en variation af løg og svampe samt en lun hjertesalat. Opskriften er med i en konkurrence mod fire dygtige mad- og livsstilsbloggere, så hvis du lige har et sekund eller to, vil jeg blive vældig glad for en stemme på min ret lige her på Lidl’s facebookside. Det kræver blot et ”like”. Jeg kvitterer med stor taknemmelighed, mange flere nemme og anvendelige opskrifter fremover plus en læserkonkurrence eller to i den nærmeste fremtid.
Til opskriftskonkurrencen, der er arrangeret af Lidl, skulle vi finde på en ret ud fra en tilsendt pakke med et udvalg af Lidl’s Deluxe-produkter. Pakken indeholdt vildlaksefilet med krydret topping, spiseklare kæmperejer, risottoblanding med trøffel, hele chilier i olivenolie, forskellige svampe på glas, butterdej, et 1,2 kg stykke italiensk skinke, en blød gourmetost med fyld og en flaske balsamico-glaze.
Det var fristende at kaste sig over laksesiden, men da det var det mest oplagte at bruge som hovedingrediens, tænkte jeg, at der nok var god sandsynlighed for, at mine konkurrenter ville tage den i brug. Jeg gik også udenom chilien til trods for min kærlighed til det asiatiske køkken. Selv om jeg elsker både thai, kinesisk og vietnamesisk, er det ikke et køkken, jeg forbinder med gourmet-genren, og det er netop, hvad Deluxe-serien giver mulighed for at kaste sig over – uden at sprænge madbudgettet.
Jeg tog et smut forbi min lokale Lidl-butik og blev inspireret af især de mange Deluxe-produkter, der tæller alt fra saucer, mejeriprodukter og patéer til et stort udvalg af de mere syndige sager (se hele sortimentet her). Ned i kurven røg straks Deluxe-trøffelpestoen og en honning med valnødder samt kyllingefileter og et par andre sager. Udvalget i min pakke havde nemlig givet mig lyst til at lave en fjerkræsvariant af den populære beef wellington.
Hjemme i køkkenet blev kyllingen banket flad mellem to stykker husholdningsfilm og fyldt med finthakkede, stegte svampe, inden den blev pakket ind i butterdej. På tallerkenen fik den selskab af en svampecreme i stedet for den traditionelle sovs. Den var gemt under stegte svampe og både syltede og ovnristede skalotteløg. Til kyllingen serverede jeg lun julesalat med ovnstegt sprød prosciutto, valnødder og en anelse honning til at tæmme salatens bitre toner.
Med retten vil jeg gerne vise, at man sagtens kan forkæle sig selv og sine kære med smuk og smagfuld mad, uden at det behøver at koste alverden. En anden fordel ved retten er, at det kun kræver et enkelt supermarkedsbesøg, før man er klar til at gå i køkkenet. Jeg håber, at ovenstående har givet lyst til at kaste et ”like” efter min opskrift.
I kan stemme lige her 🙂
Så er jeg nemlig et skridt nærmere et rejsegavekort på 5.000 kroner. Vinderen udvælges på baggrund af jeres stemmer på Lidl’s facebookside samt butikkernes medarbejdere og Den Skaldede Koks favorit. På Lidl’s facebookside, som linket peger hen til, kan man også de de andre deltageres retter og antallet af stemmer.
Kylling Deluxe med svampecreme, stegte svampe, syltede skalotteløg og ovnristede skalotteløg
Ingredienser
- 1 glas Deluxe blandede svampe
- 250 g champignon
- 25 g smør
- 1 skalotteløg
- 4 kyllingefileter
- 1 pakke Deluxe butterdej
- 1 æg til pensling
- Olivenolie
- ½ dl fløde
- 2 spsk. Deluxe trøffelpesto1
- tsk. Deluxe balsamicoglaze
- 1 forårsløg
- Salt og peber
Syltede skalotteløg
- 4 skalotteløg
- 1 dl eddike
- 1 dl sukker
- ½ dl vand
Ovnristede løg
- 2 skalotteløg
- Olivenolie
Lun julesalat med sprød prosciutto, valnødder og honning
- 4 skiver Deluxe italiensk lufttørret skinke (prosciutto)
- 4 stk. julesalat
- 25 g smør
- 1 spsk. Deluxe honning med valnødder
- 2 tsk. eddike
- 1 spsk. hakket persille
Noter
Fremgangsmåde
- Hak en tredjedel af svampene og halvdelen af champignons fint. Steg i smør på en pande, indtil væden er fordampet. Hak skalotteløg og steg med et par minutter. Krydr med salt og peber. Skær et fladt snit i kyllingefileternes side, åbn og læg mellem to stykker husholdningsfilm. Bank flade med en kagerulle, fyld med stegte svampe og rul sammen. Skær butterdej i fire passende rektangler, læg en kyllingefilet på hver, pensl enderne med pisket æg og fold siderne op over kødet. Pensl med æg og bag midt i ovnen ved 200° i ca. 30 minutter, eller indtil kernetemperaturen når 75°.
- Hak og steg en tredjedel af svampene og de resterende champignons i olivenolie, hæld fløde ved og kog møre. Blend, tilsæt trøffelpesto, balsamicoglaze, salt og peber.
- Hæld olivenolie over de resterende svampe og steg med i ovnen i 10 minutter.
- Anret kyllingepakkerne på en tallerken. Kom en stribe svampecreme ved siden af og dæk med halverede syltede løg, ovnristede løg og stegte svampe. Pynt med fintsnittet forårsløgstop.
Syltede skalotteløg
- Pil skalotteløg, kog i vand i 5 minutter og dræn. Giv eddike, sukker og vand et opkog, hæld over løgene og lad dem køle af i lagen. Sæt på køl, indtil de skal bruges.
Ovnristede løg
- Pil skalotteløg og skær i tynde skiver på langs. Pensl med olivenolie og bag i en 150° varm ovn, indtil de er gyldne. Sæt til side, indtil de skal bruges.
Lun julesalat med sprød prosciutto, valnødder og honning
- Steg skinken ca. 10 minutter i en 200° ovn, indtil den er sprød. Sæt til side. Halver julesalat og damp eller kog i 5 minutter. Lad den dampe af på et rent viskestykke og steg herefter den skårne side i smør på en pande, indtil salaten får en smule farve. Sæt til side. Kom honning med valnødder, eddike og hakket persille i panden, rør kort og hæld over salaten. Riv skinken i mindre stykker og fordel oven på.