For de af jer, der har fulgt bloggen gennem længere tid, kan der vist ikke herske nogen tvivl om, at jeg elsker simremad. Ossco buco, boeuf bourguignon eller bare en helt klassisk hønsekødsuppe kan virkelig sætte mit hjerte i kog, når temperaturerne bliver køligere, blæsten buldrer og regnen pisker. Da jeg for noget tid siden var gået med til at deltage i Le Creusets lille foodstylingskonkurrence med to andre madbloggere i anledning af lanceringen af den nye farve Ocean, stod den derfor på simremad hjemme hos mig i sidste uge. Efter min mening var det endnu lidt tidligt til de helt tunge simreretter, så jeg lavede en lidt lettere version med æblecider i stedet. Smagen passer godt til både svampe og kyllingen, og saucen får en dejlig sødme, som virkelig klæder retten. At det så pludselig også bliver en noget mere sparegrisvenlig ret, er blot en ekstra bonus.
Man kan bruge en hel kylling og partere den, hvis man har lyst, men jeg valgte udelukkende at bruge kyllingelår. Det er ikke kun fordi, at jeg helt klart foretrækker det mørke og smagfulde lårkød frem for brystet. Kyllingelår er også rigtig glade for denne langsomme tilberedningsmetode, der gør kødet mørt som smør. Cideren var denne gang en Somersby, men en mere tør øl-agtig cider vil også klæde retten rigtig godt. En kær veninde så mit billede af retten på min Instagram-profil og ville straks have opskriften. Derfor har jeg det fra troværdige kilder, at det også er lækkert at tilsætte en anelse æblecidereddike under kogningens sidste del for at fremhæve æblesmagen.
I retten har jeg beregnet et kyllingelår per person. Skal den serveres for meget sultne, velvoksne mandfolk, så kan man evt. vælge at smide lidt ekstra kød i gryden eller blot sørge for rigeligt med tilbehør.
Kylling i cider med svampe og skalotteløg
Ingredienser
- 8 – 10 stk skalotteløg
- 1 stk løg
- 3 – 4 fed hvidløg
- 250 g svampe (fx portobello eller blot alm. champignon)
- 4 hele kyllingelår (overlår og underlår)
- Olie til stegning
- 2 dl æblecider
- 2 dl hønsefond eller -bouillon
- Frisk timian
- 2 laurbærblade
- ½ dl fløde (kan erstattes med mælk eller vand)
- 2 tsk. majsstivelse
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Start med at klargøre grøntsagerne. Pil skalotteløg og skær svampe/champignon i mundrette stykker. Pil løg og hvidløg, hak og sæt til side. Brun kyllingelår i olie i en stor gryde og krydr undervejs med salt og peber. Tag op af gryden og brun dernæst skalotteløg og svampe hver for sig. Sæt begge dele til side.
- Sauter det hakkede løg og hvidløg i samme gryde i et par minutter ved middel varme, kom kyllingelår, svampe og skalotteløg tilbage i gryden og tilsæt æblecider, hønsefond, timian og laurbærblade. Lad grydens indhold simre under låg ved svag varme i en times tid, eller indtil kyllingelårene er møre. Fjen evt. en anelse af fedtet i toppen med en ske. Rør majsstivelse ud i fløde og jævn saucen. Smag til med salt og peber.
- Server fx med kartoffelmos og/eller godt brød.