Jeg elsker simremad, rodfrugter og alt det andet, der hører efteråret og vinteren til. Men selv om kulden endnu ikke har sluppet sig tag over land og by, så trængte jeg i går til noget lettere og friskere. Derfor legede jeg, at sommeren allerede havde meldt sin ankomst, da jeg gik i køkkenet for at lave ovenstående italienskinspirerede, ovnstegte kylling. Så kan det godt være, at tomaterne ikke var fra min mors drivhus (som jeg ofte plyndrer), men i stedet havde rejst hele vejen fra Spanien til de mere nordlige himmelstrøg. Bagt på denne måde sammen med kyllingelår, hvidløg og løg drysset med basilikum var de dog helt og aldeles uimodståelige og vanvittigt søde – nærmest som en smagseksplosion i munden.
Brug så vidt muligt de bedste tomater, du kan få fingrene i, og gå langt uden om de billige, orange tomater fra supermarkedet. Jeg brugte nogle små blommetomater på stilk, som tilføjer et rustikt element til præsentationen. Den opmærksomme læser har nok bidt mærke i, at jeg elsker rustik mad (se bare min irske stuvning og min braiserede lammeskank, som i øvrigt er to gode middagsidéer, hvis denne ret endnu er for sommerlig for dig).
Det gode ved denne ret er, at den kan varieres i en uendelighed. Jeg brugte små kartofler og små tomater, men man kan sagtens bruge almindelige kartofler og tomater, hvis det er det, man ligger inde med. Bare skær begge dele i mindre stykker, så de passer nogenlunde til kyllingens stegetid. Jeg tilsatte desuden løg i både samt en lille bunke hele, upillede fed hvidløg. Den hårde ende blev skåret af, og de fik et let bank. Sammen med resten af ingredienserne var det den skønneste aroma, der spredte sig i huset allerede efter et kvarters tid i ovnen. Duften blev mere intens, som stegetiden nærmede sig sit sluttidspunkt. På det tidspunkt var det næsten ikke til at holde ud at vente længere – forventningens glæde havde forvandlet sig til noget, hvor selv middelalderlige torturmetoder er vand ved siden af – i hvert fald hvis man har det med mad, som jeg har.
I stedet for at lave en egentlig sauce, kom jeg en smule hønsebouillon i fadet. Sammen med saften fra kyllingen, og smagen af basilikum, løg og hvidløg gav det en smagfuld sky, som jeg kom på tallerkenen ved servering. Det er dog vigtigt ikke at bruge for meget her. En deciliter til to personer er nok, da kylling og kartofler ikke skal svømme i væden, hvis man ønsker den dejlige sprødhed fra kartofler og kyllingeskind.
Kyllingelår i fad med tomater, kartofler og hvidløg
Ingredienser
- 2 kyllingelår
- små kartofler (så mange du nu synes)
- 1 løg
- 6 – 8 hvidløgsfed
- 1 bakke cherrytomater – gerne på stilk
- 1 håndfuld frisk basilikum eller 1 tsk tørret
- 1 dl hønsebouillon/hønsefond
- salt og peber
- en sjat olivenolie
Fremgangsmåde
- Skrub kartoflerne hvis nødvendigt. Kom dem herefter i en gryde, som bringes i kog. Lad dem simre i cirka ti minutter.
- Imens forberedes resten af ingredienserne. Pil løget, og skær det i både. Hvidløgsfed gives et let bank med bagsiden af en kniv eller lignende, så der er “hul igennem”. Kom både hvidløg og løg i et ovnfast fad sammen med kylling, de kogte kartofler og tomaterne. Hæld bouillon/fond i fadet, smid en håndfuld basilikum over, og drys rundhåndet med salt og peber. Slut af med at hælde en sjat olivenolie over hele molevitten, inden det ryger i en 200 grader varm ovn i cirka 50 minutter. Mangler man lidt sprødhed til sidst, kan de sidste fem minutter eventuelt være under ovnens grillfunktion.